Επεκτείνεται ο πορτογαλικός ιός…

Επεκτείνεται ο πορτογαλικός ιός…

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Rioforte Investments, εταιρεία συμμετοχών (holding company) του πορτογαλικού ομίλου Espirito Santo, αθέτησε την πληρωμή ποσού 847 εκατ. ευρώ για βραχυπρόθεσμο χρέος της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία του ομίλου που αθετεί πληρωμή, μετά την Espirito Santo International η οποία δεν πλήρωσε την περασμένη εβδομάδα γραμμάτιά της και προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ανεξόφλητη οφειλή της Rioforte ήταν προς την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Portugal Telecom, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι δεν έγινε η πληρωμή. Η Rioforte κατέχει το 49% του ομίλου Espirito Santo Financial Group, ο οποίος με τη σειρά του κατέχει το 20% της Banco Espirito Santo που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα οικονομικά προβλήματα στον όμιλο Banco Espirito θα διαχυθούν στην τράπεζα και ότι οι κάτοχοι των ομολόγων της χαμηλής διαβάθμισης (subordinated bondholders) πιθανόν να αναγκαστούν να υποστούν ζημιές για τη διάσωσή της.

Η τιμή των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης της πορτογαλικής τράπεζας που λήγουν τον Νοέμβριο του 2023 μειώθηκε χθες κατά 9,5 σεντ ανά ευρώ στα 70,3 σεντ και η απόδοσή τους αυξήθηκε στο 12,5%, ενώ η τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά 14,6% στα 38 σεντ. Η Rioforte, που έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, σχεδιάζει να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης να πρέπει να υποστούν κούρεμα», δήλωσε αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας στο Λονδίνο. Η Banco Espirito Santo ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η έκθεσή της προς τις εταιρείες του ομίλου Espirito Santo -μέσω δανείων, χρεογράφων και άλλων στοιχείων- ανερχόταν στα 1,18 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου και ότι ανέμενε την ανακοίνωση του ομίλου όσον αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης για να αποτιμήσει τις πιθανές ζημιές. Tην περασμένη Πέμπτη, οι μετοχές ισπανικών και ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 4% με 5% και ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Banco Espirito Santo (BES), όπως επίσης και των μετοχών και ομολόγων της μητρικής της Espirito Santo Financial Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή