Κίνδυνος «φούσκας» στη Wall Street

Κίνδυνος «φούσκας» στη Wall Street

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα μιας «φούσκας» ή ενδεχομένως και μέσα σε αυτήν βρίσκεται η αμερικανική αγορά, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών και των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στις μετοχές των αμερικανικών ομίλων. Την άποψη αυτή διατυπώνουν οι τρεις στους πέντε που συμμετείχαν στη σχετική Παγκόσμια Δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Ειδικότερα, το 47% των ερωτηθέντων ανέφερε πως το χρηματιστήριο προσεγγίζει μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ ποσοστό 14% εκτιμά πως ήδη υφίσταται μια «φούσκα». Η δε αστάθεια στις τιμές των μετοχών αναμένεται να ενταθεί το επόμενο εξάμηνο. Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση διεξήχθη με τη συμμετοχή 562 επενδυτών, αναλυτών και συναλλασσομένων στην αγορά. Επιπλέον, υπήρξαν ερωτήσεις σχετικά με τις ομολογιακές αγορές. Ειδικά για την αγορά εταιρικών ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εκτιμά πως έχει «υπερθερμανθεί» επικίνδυνα. «Μοιάζει σαν επικείμενη θύελλα», επισημαίνει ο Ντέιν Φάλμερ, ένας εκ των συμμετεχόντων. Δραστηριοποιείται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επί 40 και πλέον χρόνια και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει μετεωρολογία για να αντιληφθείς τα σύννεφα στον ουρανό».

Αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2009, στην αγορά παρατηρήθηκε ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Εκτοτε ο δείκτης S&P 500 έχει εκτιναχθεί θεαματικά σε ποσοστό 193%, ενώ στην αξία των μετοχών που διαπραγματεύονται στην αμερικανική αγορά έχουν προστεθεί περισσότερα από 15 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα, πάντως, με το ανώτατο στέλεχος σε θέματα επενδύσεων της Leuthold, Νταγκ Ράμσεϊ, η αποτίμηση των μετοχών δεν είναι υπερβολική εν συγκρίσει με την αντίστοιχη κατά τη «φούσκα» των διαδικτυακών εταιρειών της δεκαετίας του 1990. Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο μέτρησης την αναλογία της τιμής της μετοχής προς τα κέρδη και τις πωλήσεις, τα σημερινά επίπεδα των τιμών των μετοχών αντιστοιχούν σε εκείνα του 1996. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον εκείνης της περιόδου τελείωσε τον Μάρτιο του 2000. Πάντως, σχετικά με την τωρινή κατάσταση, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση διχάζονται ως προς το πότε το ράλι θα ολοκληρωθεί, με το 40% να επισημαίνει πως η αμερικανική αγορά προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες το προσεχές δωδεκάμηνο έναντι άλλων διεθνών αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή