Θετικές προοπτικές για όλη την Ευρωζώνη από Fitch για πρώτη φορά μετά το 2009

Θετικές προοπτικές για όλη την Ευρωζώνη από Fitch για πρώτη φορά μετά το 2009

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία οικονομία της Ευρωζώνης δεν βαθμολογείται με αρνητική προοπτική από τη Fitch για πρώτη φορά μετά το 2009, αντανακλώντας τη βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση και στις μακροοικονομικές συνθήκες των κρατών-μελών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπως τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η Fitch παρατηρεί σταθερή πορεία ανάκαμψης έπειτα από βαθιά –σε κάποιες περιπτώσεις– ύφεση, αλλά τονίζει πως η υψηλή ανεργία είναι ένα φαινόμενο που θα επιμείνει τα επόμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν διαβλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όμως, δεν αναμένεται να έχει τη θετική επίδραση στην Ευρωζώνη συγκριτικά με τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, εκτιμά η Moody’s χωρίς να απορρίπτει τα θετικά οφέλη στη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της.

Οπως προβλέπει η Fitch στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, η Γερμανία και η Ισπανία αναμένεται να ξεπεράσουν τη Γαλλία και την Ιταλία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Δηλαδή το χάσμα στις επιδόσεις των οικονομιών ανάμεσα στον πυρήνα και την περιφέρεια δείχνει –εν μέρει– να γεφυρώνεται, όπως παρατηρούν οι οικονομολόγοι της Fitch. «Η ανάκαμψη θα εξισορροπείται όσο θα ωφελείται η εγχώρια ζήτηση από τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας που αποβλέπουν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και εξομάλυνση των συνθηκών στις αγορές. Φέτος, η Fitch έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την προοπτική για την Ιταλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ολλανδία, ενώ έχει αναβαθμίσει το χρέος της Ισπανίας και της Ελλάδας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι πιο εξισορροπημένη, αν και ελλοχεύουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης από τον χαμηλό όγκο συναλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Πλήγμα στο στάτους του ευρώ μέσα στο 2013

Η Ευρωζώνη προσείλκυσε περισσότερες ξένες επενδύσεις το 2013 από το 2012, αλλά το ποσοστό του ευρώ στα συναλλαγματικά αποθέματα και ο ρόλος του νομίσματος στις χρηματοοικονομικές αγορές παρουσίασαν μικρή υποχώρηση, αναφέρεται σε έκθεση της ΕΚΤ για τον διεθνή ρόλο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Οπως επισημαίνεται, η εξωτερική ζήτηση για τίτλους χρέους και μετοχές σε ευρώ αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, όταν δηλαδή είχε ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, καλύπτοντας το 3,7% του ΑΕΠ συγκριτικά με το 3% που είχε καταγραφεί ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, όμως, το μερίδιο του ευρώ στα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε κατά 0,9% στο 24,4% κατά τη διάρκεια του 2013. Στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η χρήση του ευρώ για την έκδοση χρεογράφων υποχώρησε κατά 1,4% στο 25,3% το διάστημα του 2013. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν, πάντως, πως οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένουν ελκυστικές, ενισχύοντας προβλέψεις για αύξηση των επενδύσεων στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης. «Από τα μέσα του 2012 μέχρι τα τέλη του 2013, η σταδιακή επιστροφή των επενδυτών και οι θετικές αποδόσεις των αγορών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν την αλλαγή του κλίματος για το ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΕΚΤ.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι αναλυτές

Oι οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ελλοχεύει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, ενώ η ΕΚΤ δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες, συμπεραίνει παγκόσμια δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Η πλειοψηφία των 562 επενδυτών, χρηματιστών και αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg εξέφρασαν νέες ανησυχίες για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων κρίνουν πως βελτιώνεται η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία. Το 44% θεωρεί πως οι συνθήκες είναι σταθερές.

«Οι οικονομίες της Ευρωζώνης επιδεινώνονται», δήλωσε ο Σιρίλ Μπλες, αντιπρόεδρος της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria στη Μαδρίτη, προσθέτοντας πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι απορροφημένες από την απομόχλευση, δηλαδή τη μείωση της έκθεσής τους σε δάνεια. Και αυτό σημαίνει πως δεν διοχετεύουν τα φθηνά δάνεια που λαμβάνουν από την ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο αυτή η δημοσκόπηση, αν και αποπνέει επιφυλακτικότητα, δεν είναι τόσο απαισιόδοξη όσο προηγούμενες όπου αμφισβητούνταν το μέλλον της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή