Μήνυμα Πεκίνου στις κινεζικές επιχειρήσεις

Μήνυμα Πεκίνου στις κινεζικές επιχειρήσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή νοοτροπίας στην κινεζική ηγεσία σε ό,τι αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων με κρατικά κεφάλαια σηματοδοτεί η δεύτερη χρεοκοπία κινεζικής επιχείρησης που, αν και δεν αποτελεί ακόμη γεγονός, πιθανολογείται για την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την κατασκευαστική Huatong Road & Bridge Group που προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην μπορέσει να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 400 εκατ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 64,5 εκατ. δολαρίων, στις 23 Ιουλίου. Το Πεκίνο δεν αναμένεται να στηρίξει την εταιρεία, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Ιβαν Τσουνγκ, αντιπρόεδρο της Moody’s Investors Service στο Χονγκ Κονγκ, που επισημαίνει ότι, αν οι αρχές σπεύδουν να καλύπτουν την κακοδιαχείριση επιχειρήσεων, δημιουργούν προηγούμενο «που δεν είναι καλό για την αγορά». Αλλοι οικονομικοί αναλυτές, όπως ο Κρίστοφερ Λι της Standard & Poor’s, διαβλέπουν στην ενδεχόμενη χρεοκοπία της Huatong Road «μια ακόμη ένδειξη του αυξανόμενου κινδύνου πτώχευσης που αντιμετωπίζουν μικροί και ανίσχυροι οργανισμοί έκδοσης χρέους στην Κίνα», καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης πλήττει τομείς με πλεονασματική παραγωγή και δυσκολίες στη χρηματοδότηση.

Οπως επισημαίνει, οι κατασκευαστικές είναι ιδιαιτέρως επισφαλείς, επειδή οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν μειώσει τις επενδύσεις στον κλάδο, πλήττοντας τα έσοδά τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η πλειονότητα των οικονομολόγων διαπιστώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα αναμένεται να περιοριστεί φέτος στο 7,4%, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί τον Μάρτιο η κατάρρευση της εταιρείας φωτοβολταϊκών Shanghai Chaori Solar Energy & Technology που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 89,8 εκατ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 653.000 δολαρίων. Μετά το σοκ από την πρώτη πτώχευση εταιρείας στην κρατικά ελεγχόμενη οικονομία της Κίνας, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ είχε προειδοποιήσει για τις «μεγάλες προκλήσεις» της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο αλλά και για επικείμενες άλλες χρεοκοπίες κινεζικών επιχειρήσεων. Ως επιβεβαίωση, άλλωστε, της εκτίμησης ότι απειλούνται άμεσα όσοι κλάδοι πλήττονται από την επιβράδυνση, ακολούθησε λίγες ημέρες μετά η είδηση ότι η μεσιτική Zhejiang Xingrun Real Estate βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης.

Ταχεία αύξηση δημοσίου χρέους

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν την ανάπτυξη στην Κίνα να φτάνει στο 7,5%, αλλά χάρη στα έργα υποδομής, τα οποία χρηματοδοτούνται με κρατικό δανεισμό που διογκώνει διαρκώς το χρέος της. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους το χρέος της Κίνας έφτασε στο 206,3% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση από το 202,1% στο οποίο είχε φτάσει το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις επενδύσεις που στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 17,3% σε ετήσια βάση. «Αναρωτιέται κανείς πού θα τελειώσει αυτό», τονίζει ο Λούις Κούις, οικονομολόγος της τράπεζας Royal Bank of Scotland στο Χονγκ Κονγκ και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ίδιος εκτιμά ότι το Πεκίνο θεωρεί τόσο σημαντικό τον στόχο του 7,5% που έχει θέσει για την ανάπτυξη φέτος, ώστε αναγκάζεται να τον επιτύχει με περισσότερο δανεισμό. Την ίδια στιγμή, ο Γιάο Βέι, αναλυτής επί θεμάτων Κίνας στη Societe Generale στο Παρίσι, προειδοποιεί ότι «το χρέος αυξάνεται ταχύτατα και μπορεί να υπάρξουν πολλές πτωχεύσεις, αλλά, αν συνδυαστεί με επιβράδυνση της ανάπτυξης, θα είναι και συστημικά επικίνδυνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή