ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φιλανδία: Οργή από την απόφαση της Microsoft να καταργήσει 1.100 θέσεις στη Nokia

nokia_finland-1
nokia-finland-factory-9

Με οργή και αμηχανία αντέδρασαν οι πολιτικοί και οι επικεφαλής των συνδικάτων των εργαζομένων στη Φιλανδία στην είδηση ότι θα χαθούν 1.100 θέσεις εργασίας στη χώρα, καθώς η Microsoft σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Nokia, την οποία εξαγόρασε εφέτος, αναφέρουν οι Financial Times.

O Φιλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι έμαθε τις λεπτομέρειες του σχεδίου μείωσης προσωπικού της Microsoft χθες το πρωί, όταν του τηλεφώνησε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Στέφεν Έλοπ. Η Microsoft ανακοίνωσε χθες ότι θα καταργήσει 18.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, ενώ η πλειοψηφία των περικοπών θα αφορά τη μονάδα κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών της Nokia, την οποία αγόρασε έναντι του ποσού των 5,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί τις απολύσεις «πολύ, πολύ δύσκολες από την ανθρώπινη πλευρά».

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Στηβ Μπόλμερ εμφανιζόταν να υπαινίσσεται σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους εργαζόμενους ότι οι θέσεις εργασίας στη Φιλανδία ήταν διασφαλισμένες.

«Δεν υπάρχουν σημαντικά σχέδια αλλαγών όσον αφορά το πού θα γίνονται οι εργασίες της εταιρείας, καθώς η εταιρεία προχωρά σε εξαγορές, έτσι αναμένουμε ότι οι ομάδες εργασίας της Nokia θα μείνουν σε μεγάλο βαθμό στη θέση τους, από γεωγραφική άποψη», σημείωνε ο κ. Μπόλμερ.

Τώρα, όμως, σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων της Nokia, στη Φιλανδία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ατενίζουν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών τους με την προοπτική ότι δεν θα επανέλθουν στην εργασία τους. Η Microsoft απασχολεί 4.700 εργαζόμενους της πρώην Nokia στη μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι, στο Σάλο, το Τάμπερε και το Ούλου.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί πλήρως από το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Ούλου, μια πόλη 200.000 κατοίκων στη βορειοδυτική ακτή της Φιλανδίας. Το κέντρο αναπτύσσει λογισμικό για τηλέφωνα χαμηλού κόστους και απασχολεί 500 άτομα.

Η αμερικανική εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών στο Τάμπερε και το Σάλο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της. Ο δήμαρχος του Ούλου κ. Μάτι Πενάνεν δήλωσε ότι η απόφαση της Microsoft θα κοστίσει στον δήμο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω διαφυγόντων φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερης ανεργίας.