Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στρέφουν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στρέφουν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To θετικό κλίμα που επικράτησε στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες ανατράπηκε, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανήλθαν στο προσκήνιο. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για επιβολή νέων κυρώσεων από Ευρώπη και ΗΠΑ στη Ρωσία, επιβατικό αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ η είδηση για χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ενέτεινε το αρνητικό κλίμα. Η αυξημένη διάθεση των επενδυτών για αποφυγή ανάληψης ρίσκου τους έστρεψε –όπως συμβαίνει άλλωστε σε περιόδους κρίσης και ανασφάλειας– στο καταφύγιο των κυβερνητικών ομολόγων κυρίως των ΗΠΑ και της Γερμανίας, τα οποία κινήθηκαν ανοδικά καλύπτοντας μέρος των πρόσφατων απωλειών τους έπειτα από σειρά ισχυρών στοιχείων από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Στις αγορές συναλλάγματος, τα νομίσματα που θεωρούνται κλασικά επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας, γιεν και ελβετικό φράγκο, ενισχύθηκαν με την ισοτιμία δολ./γιεν να υποχωρεί εκ νέου την Παρασκευή κοντά στα 101,00, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Στον αντίποδα, το ευρώ σημείωσε απώλειες τεστάροντας επίπεδα κοντά στα 1,3500 δολάρια για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Τα ασθενή στοιχεία της Ευρωζώνης για τη βιομηχανική παραγωγή Μαΐου δημιούργησαν νέες ανησυχίες για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, οι οποίες εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση για υποχώρηση του γερμανικού δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW τον Ιούλιο για έβδομο συνεχή μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Η προοπτική να προβεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ Fed σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένει η αγορά, τη στιγμή που η ΕΚΤ συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης αντισυμβατικών μέτρων -αν θεωρηθεί αναγκαίο- προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτέλεσε έναν ακόμα αρνητικό παράγοντα για τη πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Fed στη Γερουσία, τα επιτόκια θα μπορούσαν δυνητικά να αυξηθούν νωρίτερα σε περίπτωση που η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίσει να βελτιώνεται με γρήγορο ρυθμό. Πράγματι, οι τελευταίες δημοσιεύσεις στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος τομέας παραμένει σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Τους τελευταίους πέντε μήνες (Φεβρουάριος-Ιούνιος) οι συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη από 200.000 μηνιαίως, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή