Νέα τροπή στις επαφές Αργεντινής – πιστωτών

Νέα τροπή στις επαφές Αργεντινής – πιστωτών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καλή θέληση των πιστωτών της εναποθέτει για μια ακόμη φορά η Αργεντινή τις ελπίδες της, ώστε να αποφύγει μια δεύτερη στάση πληρωμών. Προκειμένου να βρει συμβιβαστική λύση με τα hedge funds που διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο, το Μπουένος Αϊρες θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση όσων ομολογιούχων συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του αργεντίνικου χρέους το 2005 και το 2010. Το ζητούμενο είναι να μην προκαλέσει κύμα αιτημάτων και από άλλους ομολογιούχους για αποπληρωμή των δικών τους ομολόγων στην ονομαστική τους αξία αν προσφέρει πιο ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής στα hedge funds.

Οπως έχει τονίσει η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η προοπτική συμβιβασμού με τα hedge funds προσκρούει στη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που έχει υπογράψει με το 92% των πιστωτών της, καθώς αυτή υποχρεώνει τη χώρα να προσφέρει ίση μεταχείριση στο σύνολο των ομολογιούχων της. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επεκτείνει σε όλους τους ομολογιούχους όποιους ευνοϊκότερους όρους προσφέρει στα hedge funds, οπότε θα κληθεί να καταβάλει ποσά που αδυνατεί να διαθέσει. Ετσι τα hedge funds ή vulture funds ή αρπακτικά όπως έχουν γίνει γνωστά για την τακτική τους να διεκδικούν την αποπληρωμή της ονομαστικής αξίας ομολόγων που έχουν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, ζητούν τώρα από τον Αμερικανό δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση να αποκαλύψει τα ονόματα των ομολογιούχων για να μπορέσει το Μπουένος Αϊρες να ζητήσει την κατανόησή τους.

Ενδεικτικό μιας προοπτικής συμβιβασμού είναι το γεγονός ότι τα hedge funds δείχνουν να αλλάζουν στάση. Αρχικά είχαν υποβάλει το ακριβώς αντίθετο αίτημα στον Αμερικανό δικαστή: να μην αποκαλύψει την ταυτότητα των ομολογιούχων ώστε να μην μπορεί το Μπουένος Αϊρες να έρθει σε συμφωνία μαζί τους και να αποπληρώσει το χρέος του παρακάμπτοντας τα hedge funds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή