Το αμερικανικό όνειρο απευθύνεται πλέον ολοένα και σε λιγότερους

Το αμερικανικό όνειρο απευθύνεται πλέον ολοένα και σε λιγότερους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 130.000 δολάρια τον χρόνο κοστίζει το «αμερικανικό όνειρο» για μια τετραμελή οικογένεια. Αυτή είναι η εκτίμηση του Χάουαρντ Γκολντ, αρθρογράφου της MakretWatch και ιδρυτή της GoldenEgg Investing, όπως τη διατύπωσε σε άρθρο του στο USA Today. Οπως διευκρινίζει, το θέμα δεν έχει καμία σχέση με το ποιος είναι πλούσιος, αλλά «με την παροχή ασφάλειας και καλής ζωής για τα παιδιά του… δηλαδή αυτά που θα κόστιζε σε μια οικογένεια της μεσαίας ή της άνω μεσαίας τάξης μια καλή ζωή στην Αμερική».

Μέσο εισόδημα

Δεδομένου όμως ότι το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ έχει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 51.000 έως 52.000 δολαρίων, φαίνεται πως το όνειρο αυτό είναι απρόσιτο για τους περισσότερους.

Για την ακρίβεια, ο Χάουαρντ Γκολντ υπολογίζει πως μόνον ένα στα οκτώ αμερικανικά νοικοκυριά έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει το «αμερικανικό όνειρο». Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 16 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά με αυτό το βιοτικό επίπεδο. Ο ίδιος επισημαίνει, πάντως, πως το κόστος ενός καλού βιοτικού επιπέδου ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και τις αξίες των ανθρώπων. Οπως τονίζει ο αρθρογράφος, «στην Ινδιανάπολη, για παράδειγμα, το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι στη Νέα Υόρκη ή στο Σαν Φρανσίσκο, όπου το αμερικανικό όνειρο κοστίζει πολύ περισσότερο».

Κατώτατος μισθός

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει τον κατώτερο μισθό. Είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ από χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, όπως οι υπάλληλοι σε ταχυφαγεία, για παράδειγμα, αλλά και άλλες ειδικότητες.

Τα αιτήματά τους ήταν μεγαλύτερη εισοδηματική ισότητα και ένας μισθός που να επιτρέπει μια αξιοπρεπή ζωή. Οπως τόνισε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου ο Μπαράκ Ομπάμα, «η ανισότητα στη χώρα μας αυξάνεται διαρκώς και σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να θέτει υπό αμφισβήτηση την ουσία τού ποιοι είμαστε ως λαός». Χαρακτήρισε, άλλωστε, την εισοδηματική ανισότητα «καθοριστική πρόκληση της εποχής μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή