Ελλειμμα στελεχών σε επενδυτικές εταιρείες

Ελλειμμα στελεχών σε επενδυτικές εταιρείες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «έλλειμμα ικανοτήτων» βρίσκονται αντιμέτωπες οι επενδυτικές εταιρείες που αναζητούν στελέχη με ειδικότητα στη διαχείριση πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών και μετρητών. Ερευνα που πραγματοποίησε η State Street με τη FT Remark συμπεραίνει πως το 64% των 300 διευθυντικών στελεχών που εργάζονται σε επενδυτικές εταιρείες θεωρεί πως υπάρχει «έλλειμμα ικανο­­τήτων», γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για να ανταγωνιστούν σε ένα όλο και πιο περίπλοκο επενδυτικό τοπίο.

Οι σημερινές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές δημιουργούν πολλαπλές προκλήσεις για τις επενδυτικές εταιρείες, όταν οι «ταλαντούχοι» διαχειριστές κεφαλαίων φαίνεται να είναι δυσεύρετοι. Οι πολλαπλές προκλήσεις εντοπίζονται από τα χρηματιστήρια μέχρι τις αγορές νομισμάτων. Είναι, αναλυτικότερα, αμφίβολο εάν τα χρηματιστήρια θα επιτύχουν τις υψηλές αποδόσεις που είχαν σημειωθεί μέσα στο 2013. Παράλληλα, οι αγορές ομολόγων είναι υπερτιμημένες, με τις αποδόσεις στις ισχυρές οικονομίες να κυμαίνονται στο ναδίρ χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο δέλεαρ αποδόσεων. Οι προοπτικές στις αναδυόμενες αγορές παραμένουν φτωχές μετά τη μαζική εκροή κεφαλαίων στις αρχές του έτους, αφού κατέστη σαφές από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ότι θα αρχίσει να αναδιπλώνει τη ρευστότητα που προσέφερε στις τράπεζες. Οπότε οι πελάτες των επενδυτικών εταιρειών επιδιώκουν μια ευελιξία και μια ευρηματικότητα στην επιλογή των επενδύσεών τους.

«Αναγνωρίζεται ευρέως πως οι πελάτες έχουν υψηλές απαιτήσεις από τους διαχειριστές κεφαλαίων τους ενώ ο κλάδος πρέπει να εξελιχθεί για να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες», παρατηρεί ο Αντριου Γουίλσον, επικεφαλής της Asset Manager Solutions UK στη State Street. Ο Τζόεργκ Αμπρόσιους της State Street επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων θα πρέπει να λάβουν μια σειρά μέτρων για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των πελατών τους και σε νέο και πιο περίπλοκο επενδυτικό περιβάλλον. Αναγκαίες είναι η ανανέωση του συνδυασμού των προϊόντων που προσφέρουν σε χαρτοφυλάκια, η κατανομή τους, η βελτίωση των υποδομών τεχνολογίας και η αναζήτηση των ταλαντούχων διαχειριστών κεφαλαίων. Οι αλλαγές αυτές, πάντως, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που συνεχίζει να μεταβάλλεται με την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή