Από τραπεζίτης, βάζει μπίρες σε 363 βρετανικές παμπ…

Από τραπεζίτης, βάζει μπίρες σε 363 βρετανικές παμπ…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Nόα Μπάλκιν δεν είναι ο άνθρωπος που θα περίμενε κανείς να γεμίζει το ποτήρι σου με μπίρα. Σπούδασε στην Οξφόρδη και επί 15 χρόνια ήταν υπεύθυνος για εξαγορές και συγχωνεύσεις στις τράπεζες Merrill Lynch και Lazard, και πέρυσι αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία με παμπ, ονόματι Hawthorn Leisure. Εξαγόρασε εκατοντάδες προβληματικές παμπ και σχεδιάζει να τις εξυγιάνει, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τα πάντα, από την τιμή της εκάστοτε μπίρας μέχρι τις μεταβολές στις ημερήσιες πωλήσεις και τις προτιμήσεις των πελατών.

Την περασμένη δεκαετία η βιομηχανία των παμπ στη Βρετανία, η οποία αποτιμάται σε 70 δισ. στερλίνες (88,43 δισ. ευρώ), είχε δεχθεί πλήγματα. Από το 2004 και μέχρι σήμερα έκλεισαν σχεδόν 10.000 καταστήματα εστίασης λόγω της ύφεσης, ενώ καίριο χτύπημα ήταν εκείνο της απαγόρευσης καπνίσματος, το 2007, αλλά και η προσφορά φθηνότερων αλκοολούχων ποτών από τα σούπερ μάρκετ. Την τελευταία 15ετία, η μπίρα που καταναλώνεται στις παμπ της Βρετανίας έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό ο κλάδος αντεπιτίθεται. Τα στοιχεία των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών καταδεικνύουν πως οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί, ενώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο ανακοινώθηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο αξίας 730 εκατ. δολαρίων, η οποία αξία ήταν διπλάσια από εκείνη του 2012 και του 2011 μαζί.

Οι 50.000 παμπ της Βρετανίας, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ταυτότητα της χώρας, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ιδιοκτησίας: όσες τελούν υπό τη διαχείριση εταιρειών, όπως οι JD Wetherspoon, Spirit Pub και FullerSmith & Turner, όσες είναι μισθωμένες παμπ, τις οποίες διαχειρίζονται μεμονωμένοι ενοικιαστές με καταβολή ενοικίου και προμήθεια της μπίρας από εταιρείες, όπως η Punch Tavernas, και, τέλος, οι παμπ που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Επενδύσεις από funds

Μέχρι στιγμής από τις αρχές του έτους, ο Νόα Μπάλκιν έχει εξαγοράσει 363 παμπ σε δύο διαφορετικές συμφωνίες, ενώ ετοιμάζεται να εντάξει στην αυτοκρατορία του περισσότερες από χίλιες. Για να ενισχύσει τις πωλήσεις, σχεδιάζει να προσθέσει φαγητό, να επισκευάσει τα μεγάλα κοινά τραπέζια και να εμπλουτίσει τον κατάλογο με τις προσφερόμενες μπίρες. Ο πρώην τραπεζίτης εφαρμόζει αναλυτικά μοντέλα σε κάθε παμπ, ώστε να υπολογίσει τις δυνητικές πωλήσεις και κέρδη.

Η Ηawthorn Leisure στηρίζεται από τα αμερικανικά ιδιωτικά κεφάλαια Avenue Capital Group, ενώ την ίδια επιλογή έκανε πέρυσι και η Cerberus Capital Management, η οποία αγόρασε την αλυσίδα παμπ Αdmiral Taverns. Αυτήν θα τη χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για να επεκτείνει τις εξαγορές της, ενώ η βρετανική Risk Capital Partners επένδυσε στην αλυσίδα 45 παμπ με την επωνυμία Τhe Laine Company στο Μπράιτον της νότιας Βρετανίας.

Η εισροή νέων κεφαλαίων έδωσε το έναυσμα και για ένα καινοφανές επιχειρηματικό μοντέλο. Λόγου χάριν, η αλυσίδα εννέα υψηλής ποιότητας παμπ στην κομητεία του Χέρτφορντσαϊρ Oakman Inns & Restaurants καλύπτει το 60% των πωλήσεών της από το φαγητό. Ο ιδρυτής της Πίτερ Μποργκ-Νιλ χρησιμοποιεί τον ίδιο προμηθευτή κρέατος με τη βασιλική κατοικία στο Γουίντσορ Κασλ, ενώ επένδυσε 1 εκατ. στερλίνες στην ανακαίνιση των παμπ, καθώς και στη διαδικτυακή εφαρμογή παραγγελιών Οrderella. Ωστόσο, καμία τεχνολογία δεν υποκαθιστά τη διαπροσωπική εξυπηρέτηση, η οποία προσελκύει τους Βρετανούς στις παμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή