Aπεβίωσε ο συνιδρυτής της αλυσίδας Aldi

Aπεβίωσε ο συνιδρυτής της αλυσίδας Aldi

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε την προηγούμενη Τετάρτη ο Καρλ Αλμπρεχτ, συνιδρυτής της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Aldi και πλουσιότερος Γερμανός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εταιρεία του. Ο Καρλ Αλμπρεχτ ίδρυσε τα Aldi μαζί με τον αδελφό του Τεό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όταν πέθανε σε ηλικία 94 ετών ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γερμανίας με περιουσία σχεδόν 26 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από ένα μικρό μανάβικο που είχε η μητέρα τους στην πόλη του Εσεν. Από αυτό το μανάβικο κατάφεραν να δημιουργήσουν μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Ουσιαστικά ο Καρλ και ο Τεό Αλμπρεχτ με τα Aldi έφεραν στην Ευρώπη την κατηγορία των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ που βασίζονται σε περιορισμένα προϊόντα και προσφέρονται σε χαμηλές τιμές προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Μάλιστα οι Αλμπρεχτ είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε μαζί με τα ανταγωνιστικά Lidl κατάφεραν ν’ αποτρέψουν την είσοδο αμερικανικών σούπερ μάρκετ όπως τα Wal Mart στη γερμανική αγορά. Ο Καρλ Αλμπρεχτ είχε παραιτηθεί από τη διοίκηση της εταιρείας Aldi το 1994 και είχε αποχωρήσει από τη θέση του συμβούλου το 2002, ενώ ο αδελφός του Τεό πέθανε το 2010.

Η οικογένεια Αλμπρεχτ δεν εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατό του, αλλά γενικότερα απέφευγε τη δημοσιότητα μετά την απαγωγή του Τεό το 1971, απαγωγή που έληξε 17 ημέρες αργότερα μετά την πληρωμή λύτρων ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικό του πόσο αποφεύγει η οικογένεια Αλμπρεχτ τη δημοσιότητα είναι το γεγονός ότι όταν πέθανε το 2012 ο γιος του Τεό, Μπέρτολντ, η οικογένεια ανακοίνωσε το γεγονός εβδομάδες μετά τον θάνατό του. Χθες εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου του Εσεν ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Καρλ έγινε τη Δευτέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η επωνυμία Aldi αποτελεί συνδυασμό των λέξεων Albrecht και Discount (έκπτωση), ενώ από το 1960 η εταιρεία είχε χωριστεί σε δύο τμήματα με το ένα να καλύπτει τη βόρεια Γερμανία και το δεύτερο να καλύπτει τη νότια Γερμανία. Ο Τεό Αλμπρεχτ διηύθυνε την επιχείρηση στον Βορρά και ο Καρλ στον Νότο. Η Aldi Sued του Καρλ Αλμπρεχτ διαθέτει περίπου 1.880 καταστήματα και σύμφωνα με αναφορές του γερμανικού Τύπου το 2012 είχε πωλήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή