Μηδενική ανάπτυξη αναμένει το β΄ τρίμηνο η γερμανική οικονομία

Μηδενική ανάπτυξη αναμένει το β΄ τρίμηνο η γερμανική οικονομία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στασιμότητα και όχι ανάπτυξη αναμένεται στη γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2014, λόγω κραδασμών από την κλιμάκωση κρίσεων στο εξωτερικό. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μηνιαία έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), εκτιμώντας ότι η μηδενική ανάπτυξη στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων είναι ένα φαινόμενο που δεν θα παραταθεί στα επόμενα τρίμηνα. «Η βιομηχανική δραστηριότητα μείωσε ταχύτητα. Εκτός των συνθηκών που επηρεάζουν την οικονομία αυτή την περίοδο, καθοριστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει, κατά πάσα πιθανότητα, οι γεωπολιτικές εντάσεις», αναφέρεται στην έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Εάν, τελικά, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές της Bundesbank, τότε οι επιπτώσεις δεν θα επηρεάσουν μόνον τη Γερμανία αλλά και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρύτερης Ευρωζώνης, καθώς η συγκεκριμένη οικονομία αποτελεί την ισχυρότερη μεταξύ των 18 κρατών-μελών και άρα συμβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό στο συνολικό ΑΕΠ τους. Η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες αποτελούν τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, έχουν παρουσιάσει σημάδια κόπωσης στο διάστημα του τρέχοντος έτους. Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, αλλά και την κλιμάκωση των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων και αναστέλλοντας τη χορήγηση δανείων, ενώ αναμένεται να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα ώς τα τέλη του μήνα. Οι επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά στην ανάπτυξη της Γερμανίας αναμένεται να είναι περιορισμένες, επισημαίνουν ανεξάρτητοι αναλυτές. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται να έχει διαμορφωθεί στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο και στο 0,5% τα επόμενα τρίμηνα.

Φοβούμενο τυχόν αλυσιδωτές αντιδράσεις από μια επιδείνωση των γερμανικών οικονομικών επιδόσεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επέστησε χθες την προσοχή στην ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στο εσωτερικό της χώρας. Το Βερολίνο έχει δεχτεί, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, εκτεταμένη κριτική για την εξάρτησή του στις εξαγωγές και όχι σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η παροχή υπηρεσιών ή η εσωτερική κατανάλωση. Στην τακτική έκθεσή του για τη γερμανική οικονομία, το ΔΝΤ παρότρυνε την κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να περιοριστεί το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών έναντι των υπολοίπων κρατών-μελών, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παίξει έναν δυναμικότερο ρόλο στην αποκατάσταση των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή, εννοώντας τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, το ΔΝΤ ωθεί το Βερολίνο να μην εξαρτάται τόσο από την κατανάλωση των γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά να δώσει μεγαλύτερο βάρος σε εγχώριες επενδύσεις, όπως η αναβάθμιση του δικτύου μεταφορών. Οι δημόσιες επενδύσεις, εν κατακλείδι, θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 0,5% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, για την επόμενη τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή