Αργεντινή: Νέο αίτημα για αναστολή πληρωμής χρέους

Αργεντινή: Νέο αίτημα για αναστολή πληρωμής χρέους

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Αργεντινή υπέβαλε χθες νέο αίτημα στον δικαστή της Νέας Υόρκης για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που έλαβε τον Ιούνιο, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση της χώρας να πληρώσει 1,33 δισ. δολάρια συν τους τόκους στους κατόχους ομολόγων της που δεν είχαν δεχθεί το «κούρεμά» τους, καθώς αναζητά μία «συνολική λύση».

Λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουλίου, οπότε θα αντιμετωπίσει μια νέα χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της, η Αργεντινή δήλωσε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους άλλους πιστωτές της και τη ρήτρα που υπάρχει στα αναδιαρθρωμένα ομόλογά της.

«Όσο αυτοί οι κίνδυνοι διατηρούνται, το ίδιο ισχύει για την ανάγκη και την καταλληλότητα μίας αναστολής (εκτέλεσης της απόφασης του δικαστηρίου», ανέφεραν οι δικηγόροι της Αργεντινής στο αίτημά τους.

Με το αίτημα που υπέβαλε η Αργεντινή στο αμερικανικό δικαστήριο επανέλαβε το επιχείρημά της ότι οι δεν πρέπει να επιτραπεί σε όσους δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων της να θέσουν σε κίνδυνο τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις χρέους της.

Οι δικηγόροι της χώρας δήλωσαν ότι η όποια συμφωνία δεν πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο τις απαιτήσεις των εναγόντων της (με επικεφαλής τα επενδυτικά ταμεία Elliott Management's NML Capital και Aurelius Capital Management), αλλά και των άλλων ομολογιούχων που δεν έχουν δεχθεί το «κούρεμα» των ομολόγων τους. Οι απαιτήσεις των πιστωτών της Αργεντινής που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων τους ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Μπουένος 'Αιρες.

Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι η όποια συμφωνία πρέπει επίσης να είναι συνεπής με τη ρήτρα που υπάρχει στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα της (σ.σ.: ότι δεν μπορεί να δοθούν έως το τέλος του 2014 καλύτεροι όροι αποπληρωμής για όσους δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση), η οποία θα την άφηνε εκτεθειμένη σε πρόσθετες διεκδικήσεις δις. δολαρίων, εάν ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους που λήγει.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα υποβάλει το αίτημα της αναστολής, καθώς το είχε απορρίψει προηγούμενος ο δικαστής της Νέας Υόρκης κ. Τόμας Γκρίζα. Η Αργεντινή άσκησε επίσης έφεση στην απόφαση του κ. Γκρίζα της 20ης Ιουνίου, η οποία της απαγόρευσε να προωθήσει την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων της υπό αμερικανικό δίκαιο με τίτλους που υπόκεινται στο δικό της δίκαιο. Σήμερα, ο κ. Γκρίζα αναμένεται να ακούσει μία σειρά αιτημάτων της Αργεντινής, των ομολογιούχων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της απόφασής του για πληρωμή των ομολογιούχων που δεν δέχθηκαν να «κουρέψουν» τα ομόλογά τους.

Η Αργεντινή επιχείρησε τον περασμένο μήνα να καταβάλει το ποσό των 539 εκατ. δολαρίων στους πιστωτές της με «κουρεμένα» ομόλογα που έληγαν στις 30 Ιουνίου, αλλά ο Γκρίζα το θεώρησε παραβίαση της απόφασής του και κάλεσε την τράπεζα Bank of New York Mellon να επιστρέψει τα χρήματα.

Έως τις 30 Ιουλίου ισχύει περίοδος χάριτος 30 ημερών και στη συνέχεια η Αργεντινή θα κηρυχθεί σε χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές. Το Μπουένος Άιρες δήλωσε ότι συνεχίζει να συμμετέχει σε συζητήσεις για διευθέτηση της διαφοράς που διεξάγει ο μεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ που διόρισε το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή