Οι δημοτικοί υπάλληλοι υπέρ του σχεδίου διάσωσης του Ντιτρόιτ

Οι δημοτικοί υπάλληλοι υπέρ του σχεδίου διάσωσης του Ντιτρόιτ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του σχεδίου διάσωσης του Ντιτρόιτ και της σταδιακής εξόδου του από το καθεστώς της χρεοκοπίας ψήφισε η πλειονότητα των δημοτικών υπαλλήλων όλων των τομέων της πόλης αλλά και των συνταξιούχων της, παρά τις περικοπές που αυτό προβλέπει για τις συντάξεις τους και τις αποδοχές τους. Οι αρχές της πόλης έσπευσαν, έτσι, να ανακοινώσουν ότι δρομολογείται η παρουσίαση του σχεδίου διάσωσης ενώπιον δικαστηρίου ώστε να αποφανθεί κατά πόσον είναι βιώσιμο και θεμιτό. Οι ομολογιούχοι, πάντως, όπως και οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ασφαλίσει τα ομόλογα της πόλης καταψήφισαν στην πλειονότητά τους το σχέδιο που προβλέπει μερική διαγραφή του χρέους συνολικού ύψους 18 δισ. δολαρίων.

Δώδεκα μήνες μετά την αίτηση πτώχευσης που υπέβαλε το Ντιτρόιτ τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από δεκαετίες συρρίκνωσης του πληθυσμού του και εγκατάλειψής του από τις βιομηχανίες, περίπου το 82% των συνταξιούχων του συνταξιοδοτικού ταμείου αστυνομικών και πυροσβεστών της πόλης αλλά και το 73% των εργαζόμενων και συνταξιούχων του γενικού συνταξιοδοτικού ταμείου της πόλης ψήφισαν υπέρ του σχεδίου διάσωσης. Στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν φιλανθρωπικές οργανώσεις και το Ινστιτούτο Τεχνών της πόλης που θα προσφέρουν από κοινού στην πόλη δάνειο ύψους 466 εκατ. δολαρίων για χρονικό διάστημα 20 ετών. Συμμετέχει, επίσης, και η πολιτεία του Μίσιγκαν που θα προσφέρει 195 εκατ. δολάρια προκειμένου να περιοριστεί το ύψος των περικοπών στις συντάξεις αλλά και να αποτραπεί η πώληση έργων τέχνης με σκοπό την αποπληρωμή των πιστωτών. Την έγκρισή τους έδωσαν, άλλωστε, οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch Capital Services και UBS AG, καθώς το σχέδιο διάσωσης θα τους δώσει 85 εκατ. δολάρια για να δώσουν τέλος σε μια σειρά δαπανηρές συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για το σχέδιο διάσωσης της πόλης και για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την παροχή θεμελιωδών υπηρεσιών, αλλά και για να δρομολογηθεί η εξυγίανση των οικονομικών του Ντιτρόιτ», σχολίασε ο Κέβιν Ορ, ο διαχειριστής που ανέλαβε τη μεγαλύτερη υπόθεση πτώχευσης δημοτικών αρχών που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ. Δεν λείπουν, πάντως, οι επιφυλακτικοί που εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο οι προσπάθειες της πόλης να βγει από το καθεστώς πτώχευσης να απορροφήσουν όσους πόρους θα χρειάζονταν μετά την πτώχευση για την ανάκαμψή της. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, το σχέδιο διάσωσής της απορρίφθηκε από το 100% των πιστωτών που διακρατούν πιστοποιητικά συμμετοχής σε συνταξιοδοτικά ταμεία συνδεδεμένα με τις συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή