Αργεντινή: στενεύουν τα περιθώρια αποφυγής νέας χρεοκοπίας

Αργεντινή: στενεύουν τα περιθώρια αποφυγής νέας χρεοκοπίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους, διέταξε χθες ο Αμερικανός δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση αναδιάρθρωσης χρέους της Αργεντινής την κυβέρνηση της χώρας και τους ομολογιούχους που αρνούνται να πάρουν μέρος στην αναδιάρθρωση. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς στις 30 Ιουλίου λήγει η περίοδος χάριτος και, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι αυτή την ημερομηνία, τότε η Αργεντινή απειλείται με νέα χρεοκοπία που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και για άλλες ευάλωτες χώρες.

Αρκετοί από τους εμπλεκομένους εμφανίστηκαν χθες ενώπιον του δικαστή Τόμας Γκρίεζα, ο οποίος άκουσε πληθώρα αιτημάτων για το πώς είναι δυνατό να εκτελεστούν οι δικαστικές εντολές που ορίζουν ότι πρέπει να πληρωθούν 1,33 δισ. δολάρια συν τους τόκους στους ομολογιούχους που δεν είχαν αποδεχτεί την αναδιάρθρωση του 2002. Οι αποφάσεις του δικαστή Γκρίεζα έχουν σπρώξει την Αργεντινή στο χείλος νέας χρεοκοπίας.

Οι δικηγόροι της Αργεντινής υποστήριξαν ότι, αν ο δικαστής δεν αναστείλει την απόφασή του για πληρωμή των ομολογιούχων, τότε δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμβιβασμού με αυτούς. Τα νέα ομόλογα που είχε εκδώσει η Αργεντινή μετά τη χρεοκοπία του 2002 περιλαμβάνουν ρήτρα που απαγορεύει στην Αργεντινή να προσφέρει καλύτερους όρους σε επενδυτές από τους όρους που προσέφερε στην πλειονότητα των επενδυτών που είχαν συμφωνήσει με τους όρους της αναδιάρθρωσης («κούρεμα»). Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι, αν πληρώσει τα 1,33 δισ., τότε ανοίγει την πόρτα για επιπλέον διεκδικήσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο δικαστής Γκρίεζα απέρριψε το αίτημα για αναστολή της προηγούμενης απόφασής του λέγοντας ότι είναι ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας ώς το τέλος του μήνα. Ο δικαστής διέταξε τις δύο πλευρές να εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται «δίχως διακοπή» με τον διορισμένο από το δικαστήριο μεσολαβητή μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία. «Αν δεν υπάρξει (σ.σ.: συμφωνία), τότε θα υπάρξει στάση πληρωμών και αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που μπορώ να φανταστώ. Δεν θέλω να συμβεί. Κόσμος θα πονέσει πολύ, πραγματικός κόσμος, όχι όρνεα (σ.σ.: αναφορά σε κερδοσκόπους)», είπε χθες ο δικαστής.

Από την πλευρά τους, οι ομολογιούχοι που είχαν αρνηθεί να πάρουν μέρος στην αναδιάρθρωση υποστηρίζουν ότι η ηγεσία της Αργεντινής δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί μαζί τους «ούτε τώρα ούτε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δυόμισι ετών, ενόσω είχε ανασταλεί η εντολή πληρωμής», ανέφερε χθες δικηγόρος του κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου Aurelius Capital Management.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή