Λιθουανία: Οριστικά στο ευρώ από το 2015

Λιθουανία: Οριστικά στο ευρώ από το 2015

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Βρυξέλλες έδωσαν σήμερα το πράσινο φως στη Λιθουανία να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Η ισοτιμία του λίτας, του νομίσματος που αντικατέστησε το ρούβλι το 2003, ορίστηκε στα 3,4528 λίτας ανά ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι προετοιμασίες για την εισαγωγή του ευρώ από το νέο έτος «προχωρούν καλά» συνολικά, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς.

Συνέστησε επίσης στη χώρα να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν από τη μετάβαση στο νέο νόμισμα. Πρότεινε μάλιστα να υπογράψουν όσο περισσότερες εταιρείες γίνεται ένα μνημόνιο με το οποίο θα δεσμεύονται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν την εισαγωγή του ευρώ ως «πρόσχημα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι «αξιόπιστο μέλος της Ευρωζώνης».

«Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα, ούτε ένα κομμάτι μετάλλου. Για εμάς, σημαίνει ότι ανήκει κανείς στη σωστή ομάδα», τόνισε.

Η Λιθουανία είναι η τελευταία από τις χώρες της Βαλτικής που υιοθετεί το ευρώ. Η Εσθονία έγινε μέλος της Ευρωζώνης το 2011 και η Λετονία φέτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή