Το ΔΝΤ χαμηλώνει στο 1,7% τον πήχυ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2014

Το ΔΝΤ χαμηλώνει στο 1,7% τον πήχυ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2014

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσμενέστερες είναι οι τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2014 σε σχέση με ένα μήνα πριν, μια προς τα κάτω αναθεώρηση που αποδίδεται στη συρρίκνωση που είχε καταγραφεί το διάστημα του πρώτου τριμήνου. Το ΔΝΤ διαβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,7% έναντι του 2% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Κατά το διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2014, η ανάπτυξη συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,9%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση για την τελευταία πενταετία, λόγω της μείωσης της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, της επιβράδυνσης στη συγκέντρωση αποθεμάτων και της μείωσης των εισαγωγών. Το ΔΝΤ υπολογίζει πως η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί από 3% έως 3,5% το υπόλοιπο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση που είχε παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο.

Πιθανοί κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία είναι μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, μια εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου από κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ή στο Ιράκ, αλλά και μια απρόβλεπτη αύξηση του κόστους δανεισμού από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη αναμένεται να επηρεάσει, επίσης, το τοπίο στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ για την επόμενη τριετία με τετραετία. Οπως επισημαίνει το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σε επίπεδα χαμηλότερα της πλήρους απασχόλησης έως το 2018. Πλήρης απασχόληση επιτυγχάνεται σε μια οικονομία όταν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται στο 3%. Σήμερα, η ανεργία στις ΗΠΑ φθάνει το 6,1%, δηλαδή στο ναδίρ εξαετίας.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο σε μηδενικά επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2015. Τότε αναμένεται να αποφασίσει η Fed την αύξηση του κόστους δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, προοπτική που προβληματίζει αρκετά τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές διότι αναμένεται να επηρεάσει το κόστος δανεισμού αλλά και τις αποδόσεις τίτλων.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα ακόμη ζήτημα που έθιξε ο διεθνής οργανισμός στην τακτική έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία. Προειδοποίησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 2% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς να συντελεστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στο ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τους μετανάστες, την αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές και την εκπαίδευση εργαζομένων.

Για πρώτη φορά μετά την πάροδο αρκετών ετών, το ΔΝΤ αναφέρθηκε στα πρόβλημα της φτώχειας, συστήνοντας στην Ουάσιγκτον την αύξηση του κατώτατου μισθού και επέκταση φοροαπαλλαγών σε όλους τους χαμηλόμισθους. «Διατηρούμε την πεποίθηση πως η φτώχεια είναι ένα ζήτημα που άπτεται της μακροοικονομίας, θεωρούμε ότι παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη, τόσο για την οικονομική όσο και για την κοινωνική βιωσιμότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Νάιτζελ Τσαλκ, γενικός διευθυντής του τμήματος δυτικού ημισφαιρίου στο ΔΝΤ.

Oικονομικοί αναλυτές έχουν σχολιάσει εκτενώς τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αν και πηγή του προβλήματος ήταν οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην καρδιά του χειμώνα. Σε βάθος χρόνου, σημειώνουν οικονομολόγοι σαν τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν, παρατηρείται μια επιβράδυνση της δυναμικής ανάπτυξης από τη μείωση της παραγωγικότητας. Μάλιστα, στοιχεία της JPMorgan προβάλλουν μείωση της παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή