Υπέρ των αυξήσεων στους μισθούς των Γερμανών και η σκληρή Bundesbank

Υπέρ των αυξήσεων στους μισθούς των Γερμανών και η σκληρή Bundesbank

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και η αμετακίνητη Bundesbank, παραδοσιακός θεματοφύλακας της σταθερότητας των τιμών στη Γερμανία και επομένως και της σταθερότητας των αποδοχών των εργαζομένων, τάσσεται τώρα υπέρ των αυξήσεων στους μισθούς. Κι αυτό γιατί η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του αποπληθωρισμού που απειλεί τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου τη φέρουν μάλιστα να ενθαρρύνει τα εργατικά συνδικάτα να προβάλουν πιο φιλόδοξες απαιτήσεις από την πρόσφατη συμφωνία για αυξήσεις 3%.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, αντιπροσωπεία της πανίσχυρης κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας επισκέφθηκε τα γραφεία του εργατικού συνδικάτου DGB στο Βερολίνο και συνέστησε στα μέλη του «να μην είναι τόσο μετριοπαθείς στις επικείμενες συνομιλίες όσο στο παρελθόν». Σε σχετικό άρθρο του, άλλωστε, ο Γενς Ούλμπριχ, κορυφαίος οικονομολόγος της Bundesbank, χαρακτηρίζει «ήπιες» τις αυξήσεις που συμφωνήθηκαν προσφάτως δεδομένου ότι η οικονομία της Γερμανίας παραμένει αρκετά ισχυρή, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Πηγές της τράπεζας τόνισαν, άλλωστε, πως οι απόψεις του κ. Ούλμπριχ απηχούν και εκείνες του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Ως τώρα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας δεν υποστήριζε παρά τις πλέον ήπιες αυξήσεις μισθών και συνήθως εναντιωνόταν σε πολιτικές που βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων όπως για παράδειγμα η εισαγωγή βασικού μισθού στη χώρα και η πρόταση για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης για υπαλλήλους με πάνω από 45 χρόνια στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται, έτσι, για θεαματική στροφή από τη σκληρή στάση της Bundesbank που επί δεκαετίες προέβαλε μονίμως ως επιχείρημα τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Τελευταία προειδοποίηση του Γενς Βάιντμαν ήταν μάλιστα μόλις τον Απρίλιο του περασμένου έτους πως οι αυξήσεις που ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα θα φέρουν «την Ευρωζώνη ως σύνολο σε χειρότερη κατάσταση». Σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές, αυτός ο φόβος του πληθωρισμού, τον οποίο συμμερίζονται πολλοί Γερμανοί οικονομολόγοι, βρίσκεται πίσω από την κάθετη διαφωνία της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σε κάθε αίτημα των εταίρων της στην Ευρωζώνη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης και της κατανάλωσης μέσω των αυξήσεων μισθών.

Η αντιστροφή της στάσης της αντανακλά την ανησυχία που συμμερίζονται ακόμη και στελέχη της ΕΚΤ που θεωρούνται οι πλέον σκληροί οπαδοί της περιοριστικής πολιτικής. Ο λόγος είναι τα επίμονα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που συνδυάζονται με ενδείξεις στασιμότητας και τέλους της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Στην αρχή της εβδομάδας, άλλωστε, η Bundesbank παραδέχθηκε πως η γερμανική οικονομία μάλλον δεν σημείωσε καμία ανάπτυξη στο σύνολο του δευτέρου τριμήνου του έτους. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η αλλαγή στάσης σκιαγραφεί και ένα αίνιγμα της γερμανικής οικονομίας: πώς γίνεται και παρά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση μισθών την τελευταία δεκαετία. Το ερώτημα είναι καίριο για το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς η επικρατούσα άποψη μεταξύ οικονομικών αναλυτών είναι πως μια αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στην Γερμανία αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιστροφή της Ευρωζώνης σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή