Δεύτερες σκέψεις για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Δεύτερες σκέψεις για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβαλε στις αρχές Ιουλίου την αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Οπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης, υπερίσχυσε ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο να πληγεί η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από μια περιοριστική νομισματική πολιτική. Τον προβληματισμό της ενέτεινε, άλλωστε, η ανησυχία για το γεγονός ότι δεν αυξάνονται οι μισθοί στη Βρετανία, ενώ την ίδια στιγμή είναι απογοητευτική η εικόνα άλλων οικονομιών. Τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τα εννέα μέλη της επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να συμφωνούν ομόφωνα να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και να διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους επίκειται επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, ιδιαιτέρως στην αγορά στέγης. Σχολιάζοντας, άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία για τη βρετανική οικονομία, ο επικεφαλής της Τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χαμηλοί μισθοί προδίδουν ότι η αγορά εργασίας είναι πιο στάσιμη απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών οδήγησε σε υποχώρηση τη στερλίνα που αρχικά υποχώρησε στα χαμηλά δύο ετών έναντι του ευρώ και στα χαμηλά τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Ανέκαμψε, πάντως, αργότερα και αργά το βράδυ αντιστοιχούσε με 1,2654 ευρώ και με 1,7045 δολάρια. Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί εκτίναξη του βρετανικού νομίσματος, καθώς κερδοσκοπικά hedge funds είχαν προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις του ευρώ. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα hedge funds εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή στην Ευρωζώνη, που θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτοχρόνως θα πληγεί περαιτέρω από το νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έχει στενούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Γερμανία.

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Ιουλίου επικεντρώθηκε στην αντιφατική εικόνα της βρετανικής αγοράς εργασίας. Ο λόγος είναι ότι έχει καταγραφεί ραγδαία αύξηση των θέσεων εργασίας και ιστορικά υψηλό επίπεδο απασχόλησης, αλλά παραδόξως οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν έχουν επιφέρει αυξήσεις στους μισθούς των Βρετανών εργαζομένων. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών στη Βρετανία είναι τους τελευταίους μήνες ο χαμηλότερος που έχει σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Τα στελέχη της επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής φάνηκαν αβέβαια ως προς το αν η κατάσταση στην αγορά εργασίας αντανακλά τη συνήθη καθυστέρηση ανάμεσα στον χρόνο μείωσης της ανεργίας και στην πρώτη αύξηση των μισθών. Η δημοσιοποίηση των πρακτικών ενέσπειρε πάντως την προσδοκία ότι η επιτροπή μπορεί να ενδιαφερθεί στο μέλλον περισσότερο για τις αυξήσεις των μισθών.

Οπως κατέδειξαν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση της επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, η μέση αύξηση μισθού στη Βρετανία περιορίστηκε το τρίμηνο που έληγε τον Μάιο σε ένα ισχνό 0,3%. Σύμφωνα, πάντως, με την επιτροπή, σταθεροποιείται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, το β΄ τρίμηνο του έτους πρέπει το ΑΕΠ της χώρας να αυξήθηκε κατά 0,9%. Πηγή προβληματισμού για την Τράπεζα της Αγγλίας είναι, όμως, πέραν των ενδείξεων για επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας, η αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας και τα παρατεινόμενα προβλήματα στην Ευρωζώνη. Τα σύννεφα συγκεντρώνονται και πάνω από την αγορά στέγης, με τα στεγαστικά δάνεια που έχουν εγκριθεί να έχουν υποχωρήσει τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών. Τα στοιχεία, ωστόσο της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών φέρουν τα στεγαστικά δάνεια να έχουν αυξηθεί τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή