Προσδοκίες αύξησης του ισπανικού ΑΕΠ στο 1,3% εφέτος

Προσδοκίες αύξησης του ισπανικού ΑΕΠ στο 1,3% εφέτος

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Ισπανίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και του επόμενου. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας αποδίδονται σε στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα στην Ισπανία που έχει δεχτεί πολλαπλά πλήγματα εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, η ισπανική οικονομία αναμένεται να βαδίσει με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% το τρέχον έτος από το 1,2% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Σε τριμηνιαία βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 0,5% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2013, αφού βρισκόταν σε ύφεση από το 2008, δηλαδή όταν έσκασε η δεκαετής «φούσκα» στην αγορά ακινήτων. Εκτοτε προκλήθηκαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την ύφεση στην αγορά ακινήτων να οδηγεί σε έναν τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων και στην εκτόξευση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ. Η κυβέρνηση, ήδη εκτεθειμένη στις αγορές ομολόγων από την κακή δημοσιονομική διαχείριση, ανέλαβε τη διάσωση και τη διαχείριση των προβληματικών περιφερειακών τραπεζών της.

Μέσα στην εβδομάδα, η ισπανική κυβέρνηση πούλησε την κρατική Catalunya Banc στην BBVA έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Η Catalunya Banc είναι ήδη το προϊόν συγχώνευσης τριών μικρότερων περιφερειακών τραπεζών. Εχει ήδη λάβει 12 δισ. ευρώ σε κρατικά κεφάλαια. Η Ισπανία έχει δανειστεί συνολικά 41 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Η δημοπρασία για την πώληση της Catalunya είχε αναβληθεί δύο φορές λόγω ανησυχιών για τον όγκο των επισφαλών στοιχείων της. Την περασμένη εβδομάδα, η Μαδρίτη διοχέτευσε ακόμη 572 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας με την Blackstone για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων 6,4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή