Γιατί οι αγορές δεν αντιδρούν στις πολιτικές συγκρούσεις

Γιατί οι αγορές δεν αντιδρούν στις πολιτικές συγκρούσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oπως και τόσα άλλα πράγματα στον σύγχρονο κόσμο των επενδυτών, εκείνο που εκπλήττει σήμερα είναι ότι δεν αντιδρούν οι αγορές στη θύελλα γεωπολιτικών κινδύνων. Στη διάρκεια του Ιουνίου είδαμε συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις υπερδυνάμεων και οικονομικές κυρώσεις σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη: Ιράκ και Συρία, Ισραήλ και Γάζα, Ουκρανία και Ρωσία. Ολοι αυτοί οι γεωπολιτικοί παράγοντες εγκυμονούν κινδύνους για την παγκόσμια προσφορά ενέργειας αν όχι και για τους διεθνείς επιχειρηματικούς δεσμούς και τις αλυσίδες προσφοράς. Επιπλέον, αναμένεται τον Σεπτέμβριο ένα δημοψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει στη διχοτόμηση της έκτης οικονομίας στον κόσμο αν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν να αποσχιστούν από την υπόλοιπη Βρετανία. Και, όμως, οι κυριότερες διεθνείς αγορές παραμένουν ουσιαστικά ατάραχες.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν μια σύντομη άνοδο όταν κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά συνολικά δεν έχουν μεταβληθεί. Η τιμή του Brent κινείται περίπου στα 108 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα επίπεδα που βρισκόταν από τις αρχές του τρέχοντος, του περασμένου και του προπερασμένου έτους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι τιμές της ενέργειας αντέδρασαν στη νέα πραγματικότητα ενός οικονομικά ενοποιημένου αλλά πολιτικά ασταθούς κόσμου όταν τετραπλασιάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Και η διατήρησή τους στα 100 και πλέον δολάρια το βαρέλι αντανακλά αυτή την εύθραυστη κατάσταση.

Οσο κι αν έχει προβληματίσει τους αναλυτές το γεγονός ότι δεν υπήρξε αλλαγή στις τιμές των μετοχών μετά την πτώση του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την Ουκρανία, πολλοί αναγνωρίζουν ότι στην πρόσφατη ιστορία δεν βλέπουμε άμεση σύνδεση ανάμεσα στις πολιτικές συγκρούσεις και στην κατάρρευση των αγορών. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του Τζιμ Ρέιντ της Deutsche Bank ότι «η αγορά δεν θεωρεί αρκετά πιθανόν να εξελιχθεί η κατάσταση σε ανησυχητικά επίπεδα, αλλά είναι αλήθεια ότι το πιθανότερο είναι να μην εκτραπεί η κατάσταση». Ακόμη κι αν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, της όγδοης οικονομίας στον κόσμο, επηρεάσουν τη ρωσική αγορά όσο τις προηγούμενες ημέρες, όταν σημείωσαν πτώση 10%, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα επανέλθει η ηρεμία. «Η Ρωσία έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και είναι ασύλληπτο να λάβουν οι χώρες της Δύσης μέτρα που θα θέσουν σε κίνδυνο την προσφορά ρωσικών ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη», τονίζει ο Τζιμ Γουντ Σμιθ της Hawksmoor Investment Management.

Ολα αυτά μπορεί να φαίνονται υπερβολικά καθησυχαστικά, δεδομένου του τι διακυβεύεται. Αν, όμως, οι πόλεμοι, τα πραξικοπήματα και οι συγκρούσεις σε περιοχές κρίσιμες για την προσφορά ενέργειας δεν κατορθώνουν ούτε να αναστατώσουν την αγορά πετρελαίου παρά μόνον για λίγες ημέρες, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί ο υπόλοιπος οικονομικός και χρηματοπιστωτικός κόσμος. «Ο απλούστερος τρόπος να υπολογίσει κανείς το μέγεθος του γεωπολιτικού κινδύνου είναι να κοιτάξει την τιμή της ενέργειας», τονίζει ο Στιν Γιάκομπσεν, οικονομολόγος της Saxo Bank, και η αντίδραση των αγορών μετοχών φαίνεται να τον επιβεβαιώνει.

Οι μετρήσεις του οικονομικού αισθήματος δεν έχουν ακόμα συμπεριλάβει την αντίδραση στην πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, αν και τον Ιούνιο υπήρξε οριακή υποχώρηση του σχετικού δείκτη της Ευρωζώνης από τα υψηλά τριετίας. Η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η μεγάλη έκθεση των γερμανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη ρωσική οικονομία αλλά και η εύθραυστη κατάσταση πολλών οικονομιών της Ευρωζώνης αυξάνουν τον κίνδυνο να μην τα πάει καλά η περιοχή. Ενώ, όμως, η οικονομία της Ρωσίας και ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, οποιοσδήποτε αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία ωχριά, για παράδειγμα, μπροστά στο σοκ που δέχτηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία από την ακραία κακοκαιρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή