Ευρωζώνη: Βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, τον Ιούλιο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο σύνθετος δείκτης των υπεύθυνων αγορών των επιχειρήσεων (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 54 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Ιούνιο, ισοφαρίζοντας το υψηλό τριών ετών που σημειώθηκε τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τον 13ο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης αυτός καταγράφει τιμή μεγαλύτερη από τις 50 μονάδες που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες από 51,8 τον Ιούνιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών εκτινάχθηκε από τις 52,8 στις 54,4 μονάδες.

Η αύξηση στη δραστηριότητα μπορεί να αποτελεί μία πρώτη ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει το Bloomberg.

Καθώς ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός και ανέρχεται μόλις στο ένα τέταρτο του στόχου της, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος και ανακοίνωσε ένα στοχευμένο πρόγραμμα δανείων στις τράπεζες της Ευρωζώνης για να αυξήσουν αυτές με τη σειρά τους τις χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και οι οικονομολόγοι, όπως προκύπτει από άλλη έρευνα, προβλέπουν ότι ο ρυθμός αυτός επιταχύνθηκε στο 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο κ. Γουίλιαμσον δήλωσε ότι τα στοιχεία του δείκτη PMI είναι συμβατά με έναν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο.

«Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυξήθηκε ξανά τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας 3ετίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας, όμως, ότι «η ανάπτυξη δεν είναι αρκετά ταχεία για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν αρκετούς εργαζόμενους για να υπάρξει ουσιαστική μείωση στην ανεργία».

Ενώ η γαλλική οικονομία «στην καλύτερη περίπτωση είναι σε στασιμότητα», η γερμανική «αναπτύσσεται με ένα ισχυρό ρυθμό 0,7% έως 0,8% στην αρχή του τρίτου τριμήνου», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον. Ο PMI στον γερμανικό τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 56,6 μονάδες από 54,6 τον Ιούνιο, ενώ στη Γαλλία ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος, καθώς ο PMI μειώθηκε στις 47,6 από 48,2 μονάδες τον Ιούνιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή