Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,4%

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,4%

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο απαισιόδοξο σε σύγκριση με τον Απρίλιο εμφανίζεται το ΔΝΤ στη σχετική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για την παγκόσμια οικονομία και στην οποία κατονομάζει τις «τέσσερις δυσάρεστες εκπλήξεις» που επιδείνωσαν τις προοπτικές της: την ακραία κακοκαιρία που έπληξε τις ΗΠΑ στο τέλος του περασμένου έτους με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και των εξαγωγών, την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα ως συνεπακόλουθο των προσπαθειών του Πεκίνου να αναχαιτίσει τον ανεξέλεγκτο δανεισμό, τη ραγδαία υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης άλλων αναδυόμενων οικονομιών την οποία επέφερε αναπόφευκτα η μείωση της ζήτησης παγκοσμίως και ιδιαιτέρως από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αναθεωρεί, έτσι, προς τα κάτω την πρόβλεψή του για φέτος αφαιρώντας 0,3% από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 3,7% και προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 3,4% φέτος. Με δεδομένη τη δυσοίωνη αυτή εικόνα, συνιστά αδιακρίτως σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γεφυρώσουν τα χάσματα υποδομών που τις χωρίζουν, να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους και να αυξήσουν το μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξής τους.

Διαβλέπει κίνδυνο να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν έχουν κατακτήσει την απαιτούμενη κεκτημένη ταχύτητα παρά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων και τη χαλάρωση άλλων παραγόντων που δρουν ανασταλτικά στην ανάκαμψη. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τις αναδυόμενες οικονομίες, δεν αποκλείει να έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου το πλήγμα που δέχθηκαν το περασμένο έτος όταν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει σταδιακά την παροχή απεριόριστης ρευστότητας. Δεν παραλείπει, πάντως, να επισημάνει ότι έχουν ανακάμψει μερικώς οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες και έχει μειωθεί το κόστος δανεισμού τους, ενώ έχουν σταθεροποιηθεί οι τιμές των μετοχών σε ορισμένες από αυτές.

Προεξοφλεί, άλλωστε, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν επιταχυνθεί ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς εκτιμά ότι ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες στις ΗΠΑ θα έχουν προσωρινό αντίκτυπο και παράλληλα θα επιφέρουν τόνωση των οικονομιών τα μέτρα που λαμβάνουν ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα. Οπως σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει, μόνον μερικώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η αρνητική εικόνα.

Προειδοποιεί, άλλωστε, για τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου δεδομένων των κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων σε δύο ενεργειακά κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν είναι πολύ ισχυρή και πρέπει να καλλιεργηθεί με τις κατάλληλες πολιτικές, που πάντως είναι διαφορετικές ανάλογα με τη χώρα. Κάλεσε, έτσι, αφενός τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «να είναι έτοιμες» να επαναφέρουν μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και αφετέρου εξέφρασε ικανοποίηση για τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι, αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ χαμηλός στην Ευρωζώνη, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μέτρα για τόνωση της προσφοράς και της ζήτησης. Ο κ. Μπλανσάρντ κάλεσε την Ευρωζώνη να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής «όσο περισσότερο γίνεται», καθώς εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της παραμένει άνιση και επιρρεπής σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ. Προσέθεσε, τέλος, ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις αγορές και καταγράφει κάθε υπερβολική άνοδο ή ανάληψη ρίσκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή