Το Παρίσι απειλεί με πρόστιμο 1,1 δισ. τη UBS

Το Παρίσι απειλεί με πρόστιμο 1,1 δισ. τη UBS

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματική εγγύηση-μαμούθ 1,1 δισ. ευρώ απαίτησαν οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας από τη UBS, ένα ποσό που αντανακλά το ύψος ενός ενδεχόμενου προστίμου εάν ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός αποδειχθεί ότι βοηθούσε Γάλλους πολίτες να φοροδιαφύγουν σε τακτική βάση.

H διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε πως αμφισβητεί τη νομική βάση και τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου, ισχυριζόμενη πως η διαδικασία αυτή εμπεριέχει λάθη. Για πρώτη φορά, όμως, μετά την πάροδο ενός 15μήνου ερευνών ανακοίνωσε πως κατηγορείται για συμμετοχή σε φοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ξεκαθάρισε πως αρνήθηκε τη διαπραγμάτευση μιας συμβιβαστικής λύσης, διαψεύδοντας έτσι σενάρια πως η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει την υπόθεση όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη φοροδιαφυγή των εύπορων πολιτών της χώρας. Η δημοτικότητα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει προκειμένου να είναι συνεπής στις Βρυξέλλες για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.

Υπάρχουν σοβαρές υποψίες στο υπουργείο Οικονομικών ότι η UBS παρείχε πληροφορίες και υπηρεσίες σε Γάλλους πολίτες που ήθελαν φοροδιαφύγουν, με τις έρευνες να επικεντρώνονται από το 2004 μέχρι το 2012.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, αν και οι έρευνες εκτιμάται ότι προχώρησαν σημαντικά από τον περασμένο Μάιο. Προ τριών μηνών, η Ελβετία συμφώνησε στην πλήρη συνεργασία της με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών και την υιοθέτηση κοινών κριτηρίων στην ανταλλαγή πληροφοριών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως ο επίλογος στο καθεστώς τραπεζικού απορρήτου. Από την πλευρά της, η UBS ανακοίνωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο για να κλείσει αυτή η υπόθεση. Επίσης έχει ληφθεί κάθε μέτρο ώστε να συμμορφωθούν οι πελάτες μας με τον φορολογικό κώδικα της χώρας». Η UBS είχε ήδη προκαταβάλει μια πολύ μικρότερη εγγύηση στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, της τάξεως των 2,872 εκατ. ευρώ. Η διαφορά μέχρι τη νέα εγγύηση του 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει καλυφθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και μάλιστα με μία συναλλαγή, όπως διευκρινίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή