Σκληρή η δοκιμασία της ΕΚΤ στις τράπεζες

Σκληρή η δοκιμασία της ΕΚΤ στις τράπεζες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αδύνατο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των δοκιμασιών στις οποίες θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις 131 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης προτού αναλάβει, τον Νοέμβριο, την άμεση εποπτεία τους και, συνεπώς, αναλυτές και επενδυτές δεν θα πρέπει να χάνουν τον χρόνο τους, εκτίμησε χθες ο κ. Τόμας Ντόμπρετ, ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Αμεση εποπτεία

Τα τεστ στα οποία θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται ότι θα είναι σκληρότερα και πιο απαιτητικά από κάθε άλλη φορά, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα τρωθεί η αξιοπιστία της ίδιας της ΕΚΤ, προκειμένου η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει στην πρώτη φάση της τραπεζικής ένωσης, που είναι η άμεση εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Τα διάφορα στάδια των τεστ εξαρτώνται το ένα από το άλλο, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόβλεψη του αποτελέσματος, δηλαδή ποιες τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην περίπτωση που η κεφαλαιακή τους επάρκεια κριθεί ανεπαρκής, δήλωσε στο Reuters ο κ. Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank. «Την παρούσα χρονική στιγμή είναι αδύνατο να γίνει σοβαρή εκτίμηση του ποια θα είναι τα τελικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό μου φαίνεται απλώς ανόητο, όταν τρίτα μέρη που δεν εμπλέκονται στη διαδικασία δίνουν την εντύπωση ότι γνωρίζουν κάτι», επισήμανε ο κ. Ντόμπρετ, ο οποίος έχει αναλάβει από τον Μάιο το χαρτοφυλάκιο της τραπεζικής εποπτείας στην Bundesbank.

Η αλήθεια είναι ότι σταδιακά οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί για το ποια θα είναι τ’ αποτελέσματα των νέων δοκιμασιών. Διάφοροι αναλυτές τραπεζών και οικονομικοί αναλυτές έχουν εκδώσει πληθώρα αναλύσεων τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένων εκτιμήσεων για το πόσες από τις 131 τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια περί ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας. Τα τεστ αντοχής και ευρωστίας των τραπεζών εισέρχονται στο τελικό τους στάδιο καθώς ολοκληρώνεται η αποτίμηση του κατά πόσο οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ορθά την αξία των δανείων και των υπολοίπων περιουσιακών τους στοιχείων. Τώρα εξετάζεται πόσο ανθεκτικές είναι οι τράπεζες υπό συγκεκριμένες υποθετικές δυσχερείς συνθήκες.

Συνελήφθη ο πρώην CEO της BES

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα προβλήματα που έχει ο κ. Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγκάδο, δηλαδή ο πατριάρχης της ομώνυμης οικογένειας Πορτογάλων τραπεζιτών και πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Banco Espirito Santo, που προ δύο εβδομάδων αναστάτωσε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθώς δύο από τις εταιρείες συμμετοχών της οικογένειας απέτυχαν να εξυπηρετήσουν δύο ομόλογα, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της τράπεζας. Χθες ο κ. Σαλγκάδο συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κεντρικό δικαστικό μέγαρο της Λισσαβώνας, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, ονομάστηκε ως ύποπτος σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και φοροδιαφυγής. Η σύλληψη του κ. Σαλγκάδο είναι το τελευταίο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, η οποία προσπαθεί να διασώσει την επιχειρηματική της αυτοκρατορία μετά την ανακάλυψη σημαντικών προβλημάτων σε μία από τις εταιρείες συμμετοχών της νωρίτερα φέτος. Χθες μία από τις εταιρείες συμμετοχών του ομίλου, η ESFG, η οποία κατέχει το 20% της BES, ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της σε δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή