Επιτάχυνση της ανάπτυξης σε Ευρωζώνη και Κίνα

Επιτάχυνση της ανάπτυξης σε Ευρωζώνη και Κίνα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη πως η οικονομία της Ευρωζώνης ανταποκρίνεται στα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε προσφάτως η ΕΚΤ αποτελεί η αύξηση που σημείωσε τον Ιούνιο η οικονομική δραστηριότητα στη μεταποίηση και στον τομέα των υπηρεσιών παρά τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους. Στο ίδιο επισφαλές περιβάλλον αποδεικνύονται επιτυχείς οι προσπάθειες του Πεκίνου να τονώσει την κινεζική οικονομία καθώς η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα σημειώνει αύξηση στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.

Η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες η Markit και φέρουν τον δείκτη διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) της Ευρωζώνης να σημειώνει άνοδο στις 54 μονάδες από τις 52,8 στις οποίες βρισκόταν τον περασμένο μήνα. Επιστρέφει, έτσι, στα επίπεδα του Απριλίου, που ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων τριών ετών. Είναι, άλλωστε, ο 13ος συναπτός μήνας που ο δείκτης καταδεικνύει ανάπτυξη. Εχουν προηγηθεί τα αρνητικά επιτόκια που επέβαλε η ΕΚΤ στις καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ταμεία της για να τις εξωθήσει σε δανεισμό στην πραγματική οικονομία, όπως και ο νέος γύρος δανείων που χορηγεί σε όσες τράπεζες δανείζουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η ανάκαμψη έχει αποκτήσει κεκτημένη ταχύτητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να έχουμε ιδιαίτερη αισιοδοξία», σχολίασε ο Πίτερ Βάντεν Χούτε, οικονομικός αναλυτής για θέματα Ευρωζώνης στην ING Groep NV στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος συνιστά να παραμείνει αναπτυξιακή η νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλισθεί πως θα αντέξει η ανάκαμψη καθώς θα επιδεινώνονται οι κίνδυνοι γεωπολιτικής φύσης σε διάφορες περιοχές. Οπως, άλλωστε, προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία της Markit, η ανάπτυξη οφείλεται, μερικώς τουλάχιστον, στο ότι οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης μείωσαν και πάλι τις τιμές για 31ο συναπτό μήνα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, ο δείκτης ΡΜΙ που έδωσε χθες η HSBC εμφανίζεται ενισχυμένος στις 52 μονάδες από τις 50,7 του Ιουνίου. Εχουν προηγηθεί μέτρα τόνωσης της οικονομίας και στην περίπτωση της Κίνας, που, ωστόσο, απέφυγε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δαπανών ανάλογο εκείνου που έθεσε σε εφαρμογή το 2009 μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Διαπιστώνοντας την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, το Πεκίνο έχει θέσει στόχο για φέτος ένα ρυθμό 7,5%. Ταυτοχρόνως, όμως, έχει παραχωρήσει φοροαπαλλαγές στις μικρές επιχειρήσεις, έχει μειώσει τα επίπεδα διαθεσίμων που υποχρεώνει τις τράπεζες να διατηρούν ώστε να ενθαρρύνει τον δανεισμό, και παράλληλα έχει επισπεύσει ένα πρόγραμμα δαπανών για δημόσια έργα κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, επιβεβαίωσε στο περιθώριο επίσκεψής του στην Κίνα ότι επίκειται συμφωνία για την είσοδο της Κίνας στην ιταλική αγορά ενέργειας μέσω της κινεζικής κρατικής ενεργειακής China State Grid, που θα αγοράσει περίπου το 35% του ιταλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έναντι περίπου δύο δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή