Ρουμανία: Πακέτο 7,2 δισ. ευρώ από ΕΕ, για οδικά και σ/δ έργα

Ρουμανία: Πακέτο 7,2 δισ. ευρώ από ΕΕ, για οδικά και σ/δ έργα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κονδύλια ύψους 7,2 δισ. ευρώ πρόκειται να λάβει από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2020, η Ρουμανία, για την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών της υποδομών, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρουμάνου υπουργού Μεταφορών, Ιοάν Ρους στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό “Realitatea TV”.

Συγκεκριμένα, η χώρα αναμένεται να λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 για έργα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, τα οποία η ρουμανική κυβέρνηση θα συγχρηματοδοτήσει με πόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συνολική δαπάνη για έργα αυτοκινητοδρόμων το 2014 -από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά Ταμεία- ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο θα συνδέσει τη δυτική πόλη Αράντ με την πόλη Μπρασόβ και το ορεινό θέρετρο Πρεντέαλ στην κεντρική Ρουμανία, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός της διετίας 2016-2017, καθιστώντας έτσι εφικτή υψηλών ταχυτήτων κυκλοφορία από τη Δυτική Ρουμανία στο λιμάνι της Κωνστάντζα, στη Μαύρη Θάλασσα.

Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, οι ρουμανικές αρχές αναμένουν ότι τα έργα στον αυτοκινητόδρομο, που θα συνδέει τη δυτική και κεντρική Ρουμανία με την Ευρώπη, μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, ενώ η κατάσταση παραμένει αβέβαιη για τα έργα στο οδικό δίκτυο της βόρειας και ανατολικής Τρανσυλβανία.

Οι κατασκευαστικές εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Τίργκου Μούρες – Οράντεα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Βουκουρεστίου – Μπορς μέχρι το 2018, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού.

“Θα διασφαλιστεί ότι δεν κατασκευάζουμε αυτοκινητοδρόμους που δεν οδηγούν πουθενά”, είπε ο κ. Ρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή