«Για να μειωθούν τα επιτόκια, θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας»

«Για να μειωθούν τα επιτόκια, θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού η επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, και συνάδελφοί της προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τους, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλον τον κόσμο, ακόμη και εάν επίσημη «αποστολή» τους είναι η σταθερότητα των τιμών και όχι η απασχόληση. Η ταχύτερη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση η αύξηση των μισθών τοποθετούν την αύξηση των επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία στα τέλη του 2015. Από την άλλη πλευρά, τα διψήφια ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη και η στασιμότητα των μισθών στην Ιαπωνία σημαίνει πως μια επεκτατική, χαλαρή νομισματική πολιτική με μέτρα στήριξης είναι μοναδική επιλογή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αντίστοιχα. «Η ισχύς της αγοράς εργασίας είναι βασικός παράγοντας στην αλλαγή της προσέγγισης ως προς την αύξηση ή μη των επιτοκίων», δηλώνει ο Νάριμαν Μπεχράβες, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Inc., μιας παγκόσμιας εταιρείας οικονομικών αναλύσεων. «Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στις προσεγγίσεις των κεντρικών τραπεζών. Αυτοί που προπορεύονται έχουν την πολυτέλεια να επιταχύνουν τις κινήσεις τους», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι επενδυτές αρχίζουν να προσαρμόζονται σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου δεν θα είναι απόλυτα συντονισμένη η πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Οικονομολόγοι της Goldman Sachs έχουν επισημάνει πως αυτή η διαφοροποίηση είχε ήδη αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στο διάστημα των τελευταίων οκτώ μηνών, όταν δημοσιεύονταν στοιχεία για την αύξηση των προσλήψεων. Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, η ανεργία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας και πλέον. Αντίθετα, η ανεργία στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στο 11,6%, δηλαδή παραμένει κοντά στο ρεκόρ του 12%. Οι επενδυτές δεν στοιχηματίζουν πως η ανεργία θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το 2016.

«Η αγορά εργασίας είναι το καλύτερο σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής», σχολιάζει ο Ντομονίκ Γουίλσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη. Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία έχουν ήδη ενισχύσει τη στερλίνα. Παράλληλα, το δολάριο εκτιμάται ότι θα αναρριχηθεί στο 1,24 έναντι του ευρώ μέχρι τα τέλη του 2014, εκτιμά ο Τζέρι Γουέβμπαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Oppenheimer Funds, μιας επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια 249 δισ. δολάριων. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, δε, πως ακόμη και εάν υπάρξει ταχύτερη πτώση της ανεργίας, οι χαμηλοί μισθοί θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο σε μια αύξηση των επιτοκίων. Η κ. Γέλεν έχει ήδη τονίσει πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να υφίστανται για αξιόλογη περίοδο, εφόσον τα ωρομίσθια στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητα ή μειώθηκαν το τελευταίο τετράμηνο. Παρομοίως, ο Χαρουχίκο Κουρόντα της Τράπεζας της Ιαπωνίας είχε αναφέρει σε πρόσφατη ομιλία πως η ζήτηση θα αυξηθεί και η άνοδος του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε ενίσχυση των μισθών, επιβεβαιώνοντας πως η αγορά εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή