Εύσημα από τρόικα στην Κύπρο για δημοσιονομικά, «καμπανάκι» για δάνεια

Εύσημα από τρόικα στην Κύπρο για δημοσιονομικά, «καμπανάκι» για δάνεια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την τρόικα να επαινεί την κυπριακή κυβέρνηση ότι έχει επιτύχει «σχετικά ικανοποιητική πρόοδο», ιδίως όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να επισημαίνει το έντονο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ολοκληρώθηκε χθες η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Το πρόγραμμα συνεχίζει να εκτελείται ικανοποιητικά, ανέφεραν χθες στη Λευκωσία οι εκπρόσωποι των Κομισιόν, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χάρη στις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις της Κύπρου σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η τρόικα διατήρησε τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2014 και επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην ανάπτυξη από το 2015 με ρυθμό της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, επισημαίνεται και πάλι ότι η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, αν και παρατηρούνται ορισμένα σημάδια σταθεροποίησής της.

Επιπλέον η ανάπτυξη της οικονομίας το 2015 εξακολουθεί ν’ απειλείται από το πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και από την ουκρανική κρίση. «Οι Αρχές εξακολουθούν να πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς στόχους με σημαντικό περιθώριο το πρώτο εξάμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η τρόικα επαίνεσε την πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης να θεσπίσει κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για τις ευάλωτες ομάδες του κυπριακού λαού.

Το μεγάλο «αγκάθι» για το επόμενο διάστημα θα εξακολουθήσει να είναι το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κυπριακές τράπεζες, δάνεια που υπερβαίνουν το 50% των χορηγήσεων στις οποίες είχαν προβεί. Κυπριακή κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους ενός νέου και πιο αποτελεσματικού πτωχευτικού νόμου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα, με βάση τον οποίο μία τράπεζα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 χρόνια έως ότου πάρει πίσω τα χρήματα που είχε δανείσει. «Η βασική πρόκληση είναι η διαχείριση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», εξήγησε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Προς το παρόν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 50% της αξίας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Είναι απολύτως σαφές ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε.

Η ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου βάσει του οποίου εξαιρείται η πρώτη κατοικία από κατάσχεση μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015 αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή