Πληθαίνουν οι ενδείξεις για ανάδειξη της Αφρικής σε νέα οικονομική δύναμη

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για ανάδειξη της Αφρικής σε νέα οικονομική δύναμη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται δειλά δειλά οι ελπίδες για μια ευρεία ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται σε νέους κλάδους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επέκταση μιας μεσαίας τάξης, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB). Βέβαια, η ADB κατατάσσει στη μεσαία τάξη εκείνους που κερδίζουν δύο δολάρια και άνω σε ημερήσια βάση.

Ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, όμως, πληθαίνουν οι ενδείξεις για την ανάδειξη μιας νέας οικονομικής δύναμης όπως συνέβη με τις «ασιατικές τίγρεις» το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Παρά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, για παράδειγμα, η Κένυα πούλησε ομόλογα 2 δισ. δολαρίων στο εξωτερικό τον περασμένο μήνα, ενώ η Honda άνοιξε την τρίτη θυγατρική παραγωγής δικύκλων στη χώρα. Προ δύο μηνών, η Ζάμπια προχώρησε στην έκδοση ομολόγου ενός δισ. δολαρίων. Η Heineken σχεδιάζει να επενδύσει 700 εκατ. δολάρια σε όλη την Αφρική ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Στη Νότια Αφρική, επίσης, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν πως η μεσαία τάξη των έγχρωμων δαπανούν περισσότερα από τους λευκούς παρά τη στασιμότητα της οικονομίας.

Μέχρι και πρόσφατα, οι αφρικανικές οικονομίες εξαρτιόνταν από τη ζήτηση εμπορευμάτων και τις διακυμάνσεις των τιμών τους στις διεθνείς αγορές. Τελευταία, όμως, τα πράγματα αλλάζουν ακόμη και σε χώρες σαν την Αιθιοπία. Οι ξένες επενδύσεις στην Αφρική ανήλθαν στο ρεκόρ των 80 δισ. δολαρίων τον Μάιο. Ολο και μεγαλύτερο τμήμα τους απορροφάται από τον μεταποιητικό κλάδο και δεν διοχετεύεται μόνο στα ορυχεία. Οι εξαγωγές στην Υποσαχάρια Αφρική έχουν αυξηθεί από τα 68 δισ. δολάρια το 1995 στα 400 δισ. δολάρια το 2012. Από τα 600 δισ. δολάρια, μόνο το ήμισυ των 300 δισ. δολαρίων προήλθε από φυσικούς πόρους, όπως η εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου, πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών. Βέβαια, η ανάπτυξη αυτή παραμένει άνιση. Αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζουν να ξεσπούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή το Νότιο Σουδάν. Συν τοις άλλοις, είναι δύσκολη η αξιολόγηση της μεσαίας τάξης λόγω της ταχείας αύξησης όλου του πληθυσμού, η πλειονότητα του οποίου επιβιώνει κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή