Καθίζηση του τουριστικού ρεύματος προς το Ισραήλ

Καθίζηση του τουριστικού ρεύματος προς το Ισραήλ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, ο πόλεμος πλήττει και τον τουρισμό, απειλώντας την ευημερία ενός σημαντικού ποσοστού Ισραηλινών. Ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 7,3% της οικονομίας του Ισραήλ και απασχολεί τον 1 στους 13 εργαζομένους στη χώρα.

Πέρυσι 3,5 εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν τους Αγίους Τόπους, έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Πριν από τον πόλεμο όλα έδειχναν πως η χώρα θα φιλοξενούσε και πάλι ρεκόρ τουριστών καθώς τους πρώτους πέντε μήνες του έτους είχε καταγραφεί αύξηση 17% στις αφίξεις. Η εικόνα έχει, όμως, αντιστραφεί, καθώς έχει ακυρώσει τις κρατήσεις περίπου το 1/3 όσων είχαν προγραμματίσει να επισκεφτούν τη χώρα τον Ιούλιο. Οπως αναφέρει ο Αμί Ετγκάρ, γενικός διευθυντής της Ενωσης Τουριστικών Πρακτορείων του Ισραήλ, η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει περιοριστεί ακόμη και στο 30% σε ορισμένες περιοχές. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο για περιοχές που βασίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό επειδή δεν έχουν άλλες δυνατότητες ανάπτυξης ή επαγγελματικής αποκατάστασης. Ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή της ιστορικής και βιβλικής Γαλιλαίας και του θερέτρου Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και της Βηθλεέμ, που είχε πέρυσι δύο εκατ. τουρίστες και πριν από τον πόλεμο περίμενε άλλους τόσους για φέτος.

Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας του Ισραήλ εκτιμούν πως οι επίδοξοι επισκέπτες των Αγίων Τόπων δεν θα αλλάξουν στάση παρά μόνον όταν θα έχουν παρέλθει μήνες από το τέλος των εχθροπραξιών. Επικαλούνται την εμπειρία τους από παρελθούσες κρίσεις. Οπως τονίζει ο Οφερ Κλάιν, επικεφαλής της μονάδας οικονομικών και έρευνας στο Harel Insurance & Financial Services, το 2009 ύστερα από 23 ημέρες συγκρούσεων με τη Χαμάς, η τουριστική κίνηση στη χώρα σημείωσε πτώση 39%. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που έγινε το καλοκαίρι του 2006 στον Λίβανο, τα ποσοστά των τουριστών έκαναν πραγματική βουτιά, κατά 53%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή