Θετικά μηνύματα από την περιφέρεια της Ευρωζώνης

Θετικά μηνύματα από την περιφέρεια της Ευρωζώνης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας παρέμεινε χθες κοντά στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών. Την ίδια στιγμή υποχωρούσε η απόδοση και των πορτογαλικών ομολόγων χάρη στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s την περασμένη Παρασκευή, ενώ η ιρλανδική κεντρική τράπεζα αναθεωρούσε προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2014.

Η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στο Ba1, δηλαδή μόλις μία βαθμίδα κάτω από το επενδυτικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι δεν αναμένει πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Banco Espirito Santo, θα επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας παρά τις συνεχείς απορρίψεις μέτρων από το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας. «Είναι σημαντικό ότι η αναβάθμιση έρχεται σε μια ταραγμένη περίοδο για την Πορτογαλία», σχολίασε στο Reuters ο κ. Αλεσάντρο Τζιανσάντι, υψηλόβαθμος στρατηγικός αναλυτής της ING. Χθες βράδυ, η απόδοση των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων είχε υποχωρήσει κατά έξι μονάδες βάσης, στο 3,572%. Την ίδια στιγμή, η αναμενόμενη επανεπένδυση, αυτή την εβδομάδα, ποσού ύψους 60 δισ. ευρώ, σε ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα επέτρεψε η απόδοσή τους να υποχωρήσει σε σχέση με την Παρασκευή και να παραμείνει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση των ισπανικών δεκαετών ομολόγων ήταν στο 2,493% από το 2,56% την Παρασκευή και των ιταλικών δεκαετών ομολόγων είχε υποχωρήσει στο 2,671% από 2,73% την Παρασκευή.

Στην Ισπανία, η τράπεζα Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη της χώρας η οποία μέχρι σήμερα συμβόλιζε τα προβλήματα του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ίσως το επόμενο διάστημα να αρχίσει να συμβολίζει κάτι καλύτερο. Χθες η Bankia, που ακόμη ανήκει κατά 60% στο ισπανικό Δημόσιο, ανακοίνωσε σχεδόν διπλασιασμό της κερδοφορίας της το β΄ τρίμηνο του 2014 καθώς η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας βοήθησε την τράπεζα να ενισχύσει το επιτόκιο των δανείων που χορηγεί και να μειώσει την απόδοση των καταθέσεων. Παράλληλα, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα καλά νέα από την ευρωπαϊκή περιφέρεια προήλθαν χθες και από την Ιρλανδία, η κεντρική τράπεζα της οποίας αναθεώρησε την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ το 2014 από το 2% στο 2,5%, επικαλούμενη καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία των εξαγωγών. Τα δύο τελευταία χρόνια, η ισπανική οικονομία είχε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Ωστόσο, πλέον η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και ότι η εσωτερική κατανάλωση θα ενισχύσει φέτος το ιρλανδικό ΑΕΠ. «Συνεχίζοντας να οικοδομούμε επάνω στα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων, θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε τα ευάλωτα σημεία και να διασφαλίσουμε βιώσιμη επιστροφή στη σταθερή ανάπτυξη», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, η ιρλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της επιδιώκοντας να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που έχει πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χθες ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της επαναχρηματοδότησης των δανείων που έλαβε από το Ταμείο και διευκρίνισε ότι το Δουβλίνο θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία εντός του 2014, εφόσον πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του. Ο κ. Νούναν τόνισε χθες ότι οι περισσότεροι εταίροι συμφωνούν με το αίτημα του Δουβλίνου να αποπληρώσει τα ακριβότερα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ προτού αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε από την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή