Αργεντινή: Προετοιμάζονται για την πτώχευση

Αργεντινή: Προετοιμάζονται για την πτώχευση

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας γνωρίσει την οικονομική καταστροφή μετά την πτώχευση του 2001, οι κάτοικοι της Αργεντινής σπεύδουν να ετοιμασθούν εγκαίρως για το ενδεχόμενο νέας στάσης πληρωμών, αν και στην πλειονότητά τους εκτιμούν πως δεν θα πρόκειται για παρόμοιο σοκ, καθώς οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.

Προνοητικός ο Νορμπέρτο Γκαρσία, ιδιοκτήτης εργοστασίου παραγωγής παιχνιδιών που αγωνίστηκε σκληρά για να ξαναστήσει την επιχείρησή του μετά την πτώχευση του 2001-2002, αναθεωρεί δραστικά τα επενδυτικά του σχέδια. «Σχεδιάζαμε να προωθήσουμε στην αγορά 11 νέα προϊόντα και τώρα θα αρκεσθούμε σε τρία» τονίζει ο 70χρονος Γκαρσία, μιλώντας στο Ρόιτερς, και διευκρινίζει πως προτιμά να κρατήσει χρήματα για να στηρίξει την εταιρεία του. Θυμάται ακόμη πως όταν όλα κατέρρεαν στη χώρα το 2002, είχε κλειστεί στην κρεβατοκάμαρά του επί τρεις ημέρες και χρειάστηκε να τον πετάξει έξω η γυναίκα του για να αρχίσει να αγωνίζεται πάλι. Αντί λοιπόν να προχωρήσει σε μια νέα γραμμή παραγωγής της οποίας το κόστος θα έφθανε στα 2,8 εκατ. πέσος περιορίζεται στα 1,8 εκατ. πέσος. Την ίδια στάση τηρούν λίγο ώς πολύ οι περισσότεροι επιχειρηματίες που προεξοφλούν μείωση των πωλήσεών τους αλλά είναι πεπεισμένοι πως η επιβράδυνση θα είναι ήπια. Το πόσο επώδυνη θα είναι μια νέα στάση πληρωμών θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Αργεντινή να βγει από την κατάσταση αυτή. «Ενας συνδυασμός πτώχευσης, υποτίμησης του νομίσματος και εκτόξευσης του πληθωρισμού αποτελεί κάτι σαν βόμβα» επισημαίνει ο Μιγέλ Ρίζο, διευθυντής εισαγωγικής εταιρείας που τροφοδοτεί τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας της χώρας. Παραδέχεται, ωστόσο, πως έχει πολύ μικρά περιθώρια για να προστατευθεί από τον κίνδυνο. Εχει προνοήσει να αποθηκεύσει όσα υλικά μπορούσε για να διασφαλισθεί έναντι νέας υποτίμησης του πέσος αλλά οι υφιστάμενοι περιορισμοί έχουν μειώσει δραματικά τις ποσότητες που μπορεί να εισάγει στη χώρα.

Οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου δυσχεραίνουν, άλλωστε, τις προσπάθειές του να αγοράσει δολάρια για να μειώσει το ρίσκο. Και την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος μιας νέας στάσης πληρωμών της Αργεντινής σε συνδυασμό με τη διολίσθηση του πέσος ανησυχεί τους ξένους προμηθευτές που επιβάλλουν όλο και πιο σκληρούς όρους στους πελάτες τους «Ολες οι μεγάλες συμφωνίες ακυρώνονται τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της πιθανότητας μιας νέας στάσης πληρωμών» τονίζει. Στο μεταξύ, πολλοί Αργεντινοί προσπαθούν να επωφεληθούν από τις προσφορές που δίνουν τα μεγάλα καταστήματα, ορισμένοι σπεύδουν να αγοράσουν αυτοκίνητο αλλά πάντως δεν υπάρχει καταναλωτικός πανικός. Ο 47χρονος λογιστής, Κάρλος Πανέρο τονίζει πως υπήρξε τυχερός το 2001. Η απέχθειά του για τις τράπεζες τον είχε εξωθήσει να τοποθετήσει αλλού τα δολάριά του. Εξασφάλισε, έτσι, τις αποταμιεύσεις τους και μπόρεσε να αγοράσει διαμέρισμα όταν σημείωσαν ραγδαία πτώση οι τιμές των ακινήτων.

Oπως, πάντως, σχολιάζει και η ψυχολόγος Κριστίνα Γκάρτλαντ, «η κατάσταση ήταν τραυματική το 2001 αλλά σήμερα είναι διαφορετικά. Οι άνθρωποι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη επειδή έχουν δουλειά, ενώ οι φτωχοί έχουν κοινωνικά προγράμματα».

Πληρωμή ομολόγων

Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα, που εμποδίζει την πληρωμή των ομολογιούχων της Αργεντινής όσο δεν έχουν πληρωθεί τα hedge funds, ενέκρινε χθες την πληρωμή μερίδας ομολόγων. Την είδηση αναφέρει η Wall Street Journal που τονίζει ότι τα ομόλογα αυτά υπάγονται στο δίκαιο της Αργεντινής και δεν αφορούν τη διένεξη ανάμεσα στο Μπουένος Αϊρες και τα hedge funds, τη μικρή αυτή μερίδα πιστωτών που δεν συναίνεσαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το σκεπτικό του Αμερικανού δικαστή ήταν ότι τα χρεόγραφα αυτά δεν μπορούν να διαχωριστούν από εκείνα που έδωσε η χώρα στην ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της θυγατρικής της στη χώρα. Βάσει της απόφασης αυτής, η τράπεζα Citibank Argentina θα μπορεί να μεταβιβάσει σε πιστωτές της Αργεντινής ποσά που αντιπροσωπεύουν τους τόκους στα ομόλογα της Repsol και στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα σε πέσο και σε δολάριο. Κατά πόσον αποτελεί και το πρώτο βήμα προς μια υποχώρηση του δικαστή και μια συμβιβασική λύση, αυτό απομένει να φανεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή