Για μονοπώλιο κατηγορεί η Κίνα τη Microsoft

Για μονοπώλιο κατηγορεί η Κίνα τη Microsoft

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλήγμα δέχεται η Microsoft στις δραστηριότητές της στην Κίνα, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός του λογισμικού βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των κινεζικών Αρχών Ανταγωνισμού.

Η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλο κινεζική νομική εταιρεία για να αναλάβει την υπόθεση. Λιγότερο από τρεις μήνες μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει τις αγορές του λογισμικού των Windows 8 από τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, η SAIC, μία εκ των τριών κινεζικών οργάνων για την κατοχύρωση του θεμιτού ανταγωνισμού, ανακοίνωσε πως διερευνά τη Microsoft καθώς και τον υποδιευθυντή της και τα υψηλόβαθμα στελέχη της στην Κίνα.

Στόχος της, να εντοπίσει πληροφορίες που στοιχειοθετούν μονοπωλιακή συμπεριφορά. Οπως υποστήριξε, η Microsoft δεν έχει ενημερώσει επαρκώς τις αρμόδιες αρχές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των Windows και το λογισμικό πρόγραμμα Office. Η εν λόγω Αρχή Ανταγωνισμού τόνισε, μάλιστα, πως έχει αντίγραφα των οικονομικών αποτελεσμάτων και των συμβολαίων της εταιρείας, ηλεκτρονικά ταχυδρομεία αλλά και άλλα δεδομένα στους υπολογιστές της εταιρείας. Διευκρίνισε, άλλωστε, πως οι επιδρομές στα γραφεία της Microsoft έγιναν κατόπιν καταγγελιών άλλων εταιρειών χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία ταυτοποίησής τους. Πρόσθεσε, πάντως, πως δεν μπορεί προς το παρόν να ολοκληρώσει τις σχετικές έρευνες καθώς ορισμένα σημαντικά στελέχη της Microsoft βρίσκονται εκτός Κίνας. Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, είχε προηγηθεί τη Δευτέρα σειρά απροειδοποίητων «επιδρομών» από στελέχη της SAIC στα γραφεία της Microsoft στη Σαγκάη, την Γκουανγκτζό και την Τσενγκντού. Από τη δική της πλευρά, βέβαια, η Microsoft υποστήριξε πως το προσωπικό της και τα διευθυντικά στελέχη της «απάντησαν ευχαρίστως στις ερωτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης» Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που της προσάπτουν οι κινεζικές αρχές είναι ασαφής. Οπως τονίζει ο Ντάνκαν Κλαρκ, πρόεδρος της συμβουλευτικής BDA που έχει έδρα στο Πεκίνο, «είναι ειρωνεία της τύχης ότι κατηγορείται ως μονοπώλιο για τη λειτουργία της σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί ακριβώς αυτό το σύστημα όπως και το ότι επικρίνεται επειδή διέκοψε την παροχή οικονομικής στήριξης στις εκδοχές των WINDOWS XP που συνήθως δεν πληρώνονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή