Βρετανία: ανάκληση μπόνους και φυλάκιση για τους ριψοκίνδυνους τραπεζίτες

Βρετανία: ανάκληση μπόνους και φυλάκιση για τους ριψοκίνδυνους τραπεζίτες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινή φυλάκισης των αδίστακτων τραπεζιτών και ανάκληση των μπόνους για, τουλάχιστον, μία επταετία για όλα τα διευθυντικά στελέχη προτείνει η Τράπεζα της Αγγλίας μετά το ξέσπασμα μιας σειράς σκανδάλων, που επιβεβαίωσαν εκτενείς καταχρήσεις των μηχανισμών σε διάφορες αγορές, παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, υπάρχει μια μακρά λίστα προτάσεων της Τράπεζας της Αγγλίας, με τη συμβολή της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμμόρφωσης, όπου πλέον προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές σε άτομα που φέρουν ευθύνη για την κατάχρηση ή ακόμη και χρεοκοπία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε δύο εκθέσεις της Τράπεζας της Αγγλίας προωθείται η βασική ιδέα να είναι υπόλογοι όλοι που θα συμπεριφέρονται αψήφιστα ως προς τον νόμο και τα συμφέροντα εργοδοτών και πελατών τους. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από τους Financial Times, τα υψηλόβαθμα στελέχη εντάσσονται σε μια ευρύτερη κατηγορία διευθυντών οι οποίοι θα φέρουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε περιπτώσεις κατάχρησης των συμφερόντων της εκάστοτε τράπεζας ή εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, θα αποτελεί ποινικό αδίκημα εάν ένα τραπεζικό στέλεχος ή χρηματιστής λάμβανε αποφάσεις που προκάλεσαν χρεοκοπία του εν λόγω οργανισμού, αν και τα στοιχεία εις βάρος του θα πρέπει να είναι αναμφίβολα. Τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου έχουν επιστήσει την ανάγκη επιβολής πιο αυστηρών κανόνων αφού εξακριβώθηκε η κατάχρηση των αγορών διατραπεζικών επιτοκίων και νομισμάτων από το Λονδίνο μέχρι το Τόκιο. Η κοινή γνώμη έχει ήδη ασκήσει δριμεία κριτική για τις πρακτικές των τραπεζών μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, καθώς δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια από τα χρήματα φορολογουμένων για να διασωθούν όμιλοι που είχαν λειτουργήσει καταχρηστικά απέναντι σε δανειολήπτες και επενδυτές. Αναλυτές επισημαίνουν στους Financial Times πως το καθεστώς που προτείνει η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρείται ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή