Ανάπτυξη 4% για οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο

Ανάπτυξη 4% για οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το σοκ του πρώτου τριμήνου, όταν τελικά αποδείχτηκε ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,1% ΑΕΠ αντί της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,1%, χθες ήρθαν τα καλά νέα, αφού η οικονομία αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο με ρυθμό 4%, σε ετήσια βάση, αντί εκτίμησης για 3%. Η ισχυρή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των στοιχείων για το α΄ τρίμηνο, συρρίκνωση 2,9% σε 2,15%, ενισχύει τις ελπίδες των οικονομολόγων ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί τελικά να αναπτυχθεί το 2014 με ρυθμό ταχύτερο από το 2%-2,5%. Μετά την αναθεώρηση των στοιχείων η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,9% το α΄ εξάμηνο, συνεπώς εάν διατηρηθεί η ισχυρή επέκταση και τα δύο τελευταία τρίμηνα, τότε η ανάπτυξη θα μπορούσε να υπερβεί το 2%.

Οι προσδοκίες των επενδυτών και των οικονομολόγων στηρίζονται στο γεγονός ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κάθε μήνα το τελευταίο πεντάμηνο και παράλληλα είναι θετικά τα στοιχεία τόσο από τη μεταποίηση όσο και από τις υπηρεσίες. Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο βασίστηκε κυρίως στην κατανάλωση αλλά και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,5% το β΄ τρίμηνο από 1,2% το α΄ τρίμηνο. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε και ο ρυθμός αποταμίευσης των Αμερικανών από 4,9% σε 5,3% χάρη στην αύξηση των εισοδημάτων. Θετική ήταν και η ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2,3% το β΄ τρίμηνο – πρόκειται για την υψηλότερη τιμή στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, από 1,4% το α΄ τρίμηνο. Χθες η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα περιέκοψε, όπως αναμενόταν, κατά 10 δισ. δολάρια, στα 25 δισ., τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή