Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ στο υψηλό τετραμήνου μαζί με την άνοδο της παραγωγής αργού πετρελαίου στο ζενίθ 28ετίας οδήγησαν την Παρασκευή σε πτώση την τιμή του μαύρου χρυσού στη Νέα Υόρκη. Με απώλειες κινήθηκε και η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο, καθώς υποχώρησαν οι φόβοι για ανεπάρκεια στην προσφορά πετρελαίου στην Ευρώπη από την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 4,7% και διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 97,09 δολάρια το βαρέλι, όσο ενισχυόταν το δολάριο ενόψει ανακοίνωσης θετικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ διολίσθησε κατά 2,6% κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας και έφτασε στα 105,59 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.

Στα χαμηλά ενός μήνα ο χρυσός

Τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου, σχεδόν, μήνα προσέγγισε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας απώλειες επί τρεις συναπτές εβδομάδες στα 1,284,30 δολάρια την ουγγιά. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει εμφανίσει πτώση 3%, ενώ το δολάριο έχει ενισχυθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2013 από τα σενάρια για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική οικονομία προσανατολίζει την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ όχι μόνον στη σταδιακή αναδίπλωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει ήδη δρομολογηθεί αλλά και στην επικείμενη αύξηση του κόστους δανεισμού από σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει κατά 28% πέρυσι. Η υποχώρηση της τιμής του χρυσού αυτή την εβδομάδα συνέπεσε με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι θα περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για έκτη φορά, αλλά και με τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών λόγω της χρεοκοπίας στην Αργεντινή, την ανακοίνωση δυσάρεστων εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τη μείωση της παρουσίας ομίλων της Δύσης στη Ρωσία.

Ομόλογα

Νέα υποχώρηση κατεγράφη στις τιμές των ελληνικών ομολόγων μετά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές που προκάλεσε η άρνηση πληρωμής της Αργεντινής σε ομολογιούχους. Οι συναλλαγές βελτιώθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και υπερέβησαν τα 350 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές παρέμειναν διστακτικοί για περισσότερες τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 69,50 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 81,00 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 5,98%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 483 μ.β. Η τιμή του δεκαετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 105,40 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή