Μπλόκο Ε.Ε. στην πρόσβαση πέντε μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις αγορές

Μπλόκο Ε.Ε. στην πρόσβαση πέντε μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέθηκαν χθες σε ισχύ οι αυστηρότερες κυρώσεις που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας, με τις οποίες αποκόπτει την πρόσβαση στις αγορές πέντε μεγάλων ρωσικών τραπεζών, περιορίζει σημαντικά τις πωλήσεις όπλων στη Μόσχα, αλλά και τις πωλήσεις υλικού που χρησιμοποιείται στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Η ρωσική κυβέρνηση καταδίκασε την επιβολή κυρώσεων ως «καταστροφική και κοντόφθαλμη», ενώ πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες προειδοποιούν πως οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Στόχος των νέων κυρώσεων, των σημαντικότερων που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας, είναι να επιφέρουν τη μέγιστη ζημία στη ρωσική οικονομία και την ελάχιστη την ευρωπαϊκή, εξηγεί στο Reuters ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Σίγουρα θα υπάρξει επίπτωση, πολύ σοβαρή και συγκεκριμένη, στη Ρωσία», λέει ο αξιωματούχος αναφερόμενος στον τρίτο γύρο κυρώσεων που τέθηκαν σε ισχύ χθες.

Οι νέες κυρώσεις είναι αποτέλεσμα της σκλήρυνσης της στάσης της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του μαιλαισιανού αεροσκάφους με 298 νεκρούς, στις 27 Ιουλίου. Πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή στάσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού με τις νέες κυρώσεις κανένας Ευρωπαίος πολίτης και καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν επιτρέπεται ν’ αγοράζει ή να πουλάει ομόλογα, μετοχές ή άλλα χρηματοπιστωτικά εργαλεία με διάρκεια ωρίμανσης μεγαλύτερη των 90 ημερών που έχουν εκδώσει οι ελεγχόμενες από τη Μόσχα ρωσικές τράπεζες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank, και τις VTB Bank, Gazprombank, Vneschecombank και τη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα (Rosselkhozbank). Επιπλέον απαγορεύονται οι μελλοντικές εισαγωγές και εξαγωγές όπλων από τη Ρωσία, ενώ σοβαροί περιορισμοί επιβάλλονται στις εξαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Εν τω μεταξύ, η επιβολή των κυρώσεων και η αρνητική επίπτωσή τους στη ρωσική οικονομία αναγκάζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πάρει μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο κ. Πούτιν αποφάσισε να επιβάλει φόρο πωλήσεων στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με τη Δύση. Ο νέος δασμός θα επιβληθεί ανά περιοχή και το ανώτατο όριό του θα είναι το 3%, με στόχο να καλύψει τις δημοσιονομικές τρύπες στον προϋπολογισμό κάθε περιοχής. «Δεν θ’ αγγίξουμε τον ΦΠΑ. Ο φόρος επί των πωλήσεων θα ανέλθει μέχρι το 3% και όλα τα έσοδα θα πάνε στον προϋπολογισμό κάθε περιοχής», είπε στο Reuters αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή