Πορτογαλία: Η πτώση της τραπεζικής δυναστείας των Σαλγκάντο

Πορτογαλία: Η πτώση της τραπεζικής δυναστείας των Σαλγκάντο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση της οικογένειας των Σαλγκάντο έδωσε την ευκαιρία στην Πορτογαλία να αποκτήσει μια εικόνα για τις κινήσεις και τις δραστηριότητες μιας από τις παλαιότερες τραπεζικές δυναστείες της χώρας, με ιστορία που ξεπερνά την 100ετία. Η θρυλική οικογένεια που διαφυλάσσει με ζήλο την ιδιωτική ζωή της βρέθηκε στο προσκήνιο μέσα σε λίγες μόνον ημέρες, όταν τρεις θυγατρικές του ομίλου συμμετοχών Espirito Santo ζήτησαν προστασία από τους πιστωτές τους. O διευθύνων σύμβουλος της Banco Espirito Santo (BES), o 70χρονος Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σίλβα Σαλγκάντο, βαρύνεται από κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, και υπέβαλε την παραίτησή του προ διμήνου. Η BES που ίδρυσε ο προπάππους του και εξελίχθηκε σε μια από τις ισχυρότερες τράπεζες της Πορτογαλίας έχασε 2,5 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της μέσα σε έναν μόνον μήνα, έπειτα από πτώση 67% της τιμής της μετοχής της. Παραμένει άγνωστο πώς θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Για πρώτη φορά έπειτα από μία 10ετία, μέλη της οικογενείας Σαλγκάντο απομακρύνθηκαν από τη λίστα των 25 πλουσιότερων ανθρώπων στην Πορτογαλία, σύμφωνα με το περιοδικό Exame. Σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση της τραπεζικής δυναστείας είναι να ξεμπλέξει τον περίπλοκο ιστό επιχειρήσεων που διαθέτει κάτω από την ομπρέλα του ομίλου συμμετοχών Grupo Espirito Santo, ο οποίος περιλαμβάνει από καλλιέργειες σόγιας στην Παραγουάη μέχρι αλυσίδα ξενοδοχείων στην Πορτογαλία και ακίνητα στη Βραζιλία. Για παράδειγμα, η προβληματική BES ελέγχεται κατά 20% από την Espirito Santo Financial Group, της οποίας το 49% κατέχει η Espirito Santo Irmaos SGPS S.A. που είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της Rioforte που ελέγχει η Espirito Santo International. Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν πως ο χρόνος είναι με το μέρος της οικογενείας Σαλγκάντο εφόσον οι τρεις εταιρείες από τον όμιλο συμμετοχών έχουν ζητήσει προστασία από τους πιστωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή