Η Γερμανία θέλει να περιορίσει τις αγωγές επενδυτών κατά κυβερνήσεων

Η Γερμανία θέλει να περιορίσει τις αγωγές επενδυτών κατά κυβερνήσεων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα των επενδυτών να καταθέτουν αγωγές εναντίον κυβερνήσεων, δυνατότητα που δίνεται μέσω ειδικών ρητρών που περιλαμβάνει η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, η οποία αναμένεται να υπογραφεί το φθινόπωρο. Το Βερολίνο φοβάται ότι θα μπορούσε να υπονομευτεί η πολιτική του σε θέματα περιβάλλοντος, υγείας και προστασίας των καταναλωτών και θεωρεί ότι πρέπει να αντιδράσει προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογες ρήτρες και στην πολύ σημαντικότερη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ που αναμένεται να υπογραφεί το 2015.

Μπορεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά να έχει κλείσει πολιτικά από πέρυσι, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι απειλείται από τις διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα των επενδυτών. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγείται της προσπάθειας της Γερμανίας να τροποποιηθούν οι σχετικές ρήτρες διότι ανησυχεί ότι η δυνατότητα προσφυγής των επενδυτών σε διαδικασία εξωδικαστικής διαιτησίας, αντί για την προσφυγή σε δικαστήρια, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυβερνητική πολιτική σε διάφορους τομείς. «Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία φοβούνται ότι μέσω αυτών των διαδικασιών διαιτησίας μεμονωμένα κράτη θα μπορούσαν να δεχτούν πίεση και να ακυρωθούν πολιτικοί στόχοι υπό την απειλή αγωγών», δήλωσε φέτος ο κ. Γκάμπριελ. Γενικότερα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν νιώθουν πολύ άνετα με τις ρήτρες διαιτησίας μεταξύ κρατών και ιδιωτών (ISDS) διότι θεωρούν ότι χρήση τους στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ. Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα «Financial Times», η συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά αναμένεται να επικυρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου αν και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στη τελική διατύπωση. Το Βερολίνο αναμένεται ότι θα πιέσει ώστε να υπάρξουν αλλαγές σε τομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί όπως η προστασία των καταναλωτών, η υγεία, τα τρόφιμα, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. Ο κ. Μάρκους Κέρμπερ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης εργοδοτών (BDI) θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ρήτρες προστασίας επενδυτών διότι «η Γερμανία έχει παρόμοιες συμφωνίες με 120 χώρες και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή