Επέστρεψε στην ύφεση η ιταλική οικονομία με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%

Επέστρεψε στην ύφεση η ιταλική οικονομία με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση για τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς το ΑΕΠ της υποχώρησε κατά 0,2% το β΄ τρίμηνο του 2014 μετά υποχώρηση 0,1% το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας. Η ύφεση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον φιλόδοξο Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αναδείχτηκε τον Φεβρουάριο στην πρωθυπουργία της Ιταλίας υποσχόμενος σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα συνολικά για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος και την επιθυμία ν’ αντικρίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, χωρίς αβεβαιότητα, χωρίς φόβο… Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων έχει αρχίσει. Ενα ταξίδι δίχως επιστροφή έχει ξεκινήσει», ανέφερε χθες σε επιστολή του προς τους βουλευτές ο κ. Ρέντσι, στην προσπάθεια να τους αναπτερώσει το ηθικό τη στιγμή που η κυβέρνηση δεχόταν ομοβροντία επικριτικών σχολίων από την αντιπολίτευση. Το μοναδικό από τα τελευταία 13 τρίμηνα όπου η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε ήταν το δ΄ τρίμηνο του 2013 (0,1%) και ακολούθησαν τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014 με αρνητική ανάπτυξη, κάτι που ορίζεται ως ύφεση. Το 2012 η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,4%, το 2013 κατά 1,6% και το α΄ εξάμηνο του 2014 κατά 0,3%. Η πορεία της ιταλικής οικονομίας μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 είναι καταστροφική, ιδίως αν συγκριθεί με τη γερμανική, τη γαλλική, ακόμη και την ισπανική οικονομία, αντανακλώντας χρόνιες αδυναμίες της όπως υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, υποχώρηση των επενδύσεων, κλειστή αγορά εργασίας, διαφθορά κ.ά.

Η επιστροφή στην ύφεση εγείρει αμφιβολίες και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος έχει βασιστεί σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ, πρόβλεψη που μάλλον αποδεικνύεται υπεραισιόδοξη. Πάντως, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, απέρριψε χθες το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η κατάθεση συμπληρωματικού, διορθωτικού προϋπολογισμού, επιμένοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο αριθμός (του ΑΕΠ) είναι αρνητικός, αλλά υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως η βιομηχανική παραγωγή που είναι πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο και η κατανάλωση που εξακολουθεί να αυξάνεται. Ο τρόπος για να βγούμε (από την ύφεση) είναι να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα», είπε χθες ο κ. Παντοάν. Από την αρχή της κρίσης η ιταλική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 7%, ανακοίνωσε τον Ιούλιο η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, η οποία αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της γι’ ανάπτυξη μόλις 0,2% το 2014, όπως και το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή