«Μαύρη Τρίτη» στη Γουόλ μετά το ναυάγιο 4 εξαγορών

«Μαύρη Τρίτη» στη Γουόλ μετά το ναυάγιο 4 εξαγορών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι κάνουν ήδη λόγο για μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία της Γουόλ Στριτ, όσον αφορά στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Η Τρίτη 5 Αυγούστου σημαδεύτηκε από το ναυάγιο τεσσάρων σχεδιαζόμενων συμφωνιών άνω των 100 δισ. δολαρίων συνολικά και αυτό θεωρήθηκε από αναλυτές και οικονομολόγους βαρύτατο πλήγμα, το οποίο πιθανώς συνέβη την ώρα που έπρεπε. Τα σχετικά αναφέρουν οι Financial Times, επισημαίνοντας πως οι ραγδαίες εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του πυρετού εξαγορών, οι οποίες επιταχύνονται από τις αρχές της χρονιάς.

Η πρώτη συμφωνία, η οποία δεν ευοδώθηκε, ήταν η επιδιωκόμενη εξαγορά του ομίλου ΜΜΕ της Time Warner από τον ανταγωνιστικό όμιλο 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο τελευταίος προσήψε στην Τime Warner την αποτυχία, επειδή δεν κατόρθωσε να διερευνήσει την ακαταμάχητη προσφορά του. Ο μεγιστάνας είχε εκδηλώσει το αγοραστικό του ενδιαφέρον προ τριών εβδομάδων, προσφέροντας 71 δισ. δολάρια. Μετά τη γνωστοποίηση του ναυαγίου πάμπολλες θεωρίες άρχισαν να διατυπώνονται για τους πραγματικούς λόγους της αποτυχίας. «Ο κεραυνός εν αιθρία», που έπληξε τις αγορές, φάνηκε στο χρηματιστήριο. Η τιμή της μετοχής της Time Warner έφθανε να χάνει έως και 11% της αξίας της, ενώ της Fox ενισχύθηκε έως 6,7%.

Δύο ώρες αργότερα άρχισαν οι φήμες πως καταποντίστηκε και η ανεπίσημη προσέγγιση των 30 δισ. δολαρίων του Μασαγιόσι Σον, του Ιάπωνα ιδιοκτήτη της Sprint για την επίσης αμερικανική T-Mobile US. Κύριος λόγος αποτυχίας στη συγκεκριμένη περίσταση ήταν τα ζητήματα στη λειτουργία του θεμιτού ανταγωνισμού, τα οποία θα ανέκυπταν. Η Sprint και η T-Mobile αποτελούν την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ. Σημειωτέον πως, αν και ουδέποτε υπέβαλε επίσημη προσφορά ο κ. Σον, είχε γίνει αποδέκτης των έντονων αντιρρήσεων των ρυθμιστικών αρχών, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αναδίπλωση του Ιάπωνα μεγαλοεπιχειρηματία προκάλεσε πτώση της τιμής της μετοχής της Sprint κατά 15% και 9% της T-Mobile US. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η τελευταία απέρριψε πρόταση 15 δισ. δολαρίων από τον αυτοδημιούργητο Γάλλο επιχειρηματία Ξαβιέ Νιλ και την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του Iliad. Στόχος του κ. Νιλ να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της T-Mobile US. Τέλος, αρνητική εξέλιξη είχε και η απόπειρα του αμερικανικού ομίλου φαρμακείων Walgreens να αποκτήσει το μερίδιο που δεν ελέγχει στη βρετανική αλυσίδα φαρμακείων Alliance Boots. Η προοπτική αυτή θα έδινε τη δυνατότητα στη Walgreens να μεταφέρει την έδρα της στη Βρετανία και να εξοικονομήσει πολλά δισ. δολάρια από τη χαμηλότερη φορολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή