Αλλάζει ο τρόπος διάσωσης ευρωπαϊκών τραπεζών

Αλλάζει ο τρόπος διάσωσης ευρωπαϊκών τραπεζών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρεοκοπία της Banco Espirito Santo (BES) δεν αποτελεί προάγγελο καταστροφής για την ευρισκόμενη σε βρεφική ηλικία τραπεζική ένωση της Ευρώπης. Αντιθέτως, το κύριο δίδαγμα από την κατάρρευση και διάσωση της πορτογαλικής τράπεζας είναι ότι ενισχύεται το κανονιστικό πλαίσιο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Φυσικά η κατάσταση είναι λυπηρή. Δεν έπρεπε ποτέ να είχε επιτραπεί στην BES να αναπτύξει τόσο στενές σχέσεις με την οικογένεια των ιδιοκτητών της. Επίσης, θα ήταν προτιμότερο τα 4,4 δισ. ευρώ που κρίθηκε ότι απαιτούνται για να καλυφθούν οι ζημιές της τράπεζας να τα είχαν δώσει οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης αντί οι Πορτογάλοι φορολογούμενοι.

Επιπλέον, είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι η τρόικα, στην οποία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που σύντομα θα αναλάβει την εποπτεία όλων των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης, κατόρθωσε να μην αντιληφθεί τα προβλήματα στην BES, δεδομένου ότι επιβλέπει την πορτογαλική οικονομία από την εποχή της οικονομικής διάσωσης της χώρας το 2011.

Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο διάσωσης της BES είναι μακράν καλύτερο από την περιπετειώδη διάσωση, πέρυσι, των κυπριακών τραπεζών όταν υπέστησαν ζημιές οι ανασφάλιστοι καταθέτες. Επιπλέον, είναι καλύτερο από τις περισσότερες διασώσεις που έγιναν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από πέντε χρόνια, όταν οι κυβερνήσεις περιόρισαν τις ζημιές ακόμη και των μετόχων των τραπεζών. Στην περίπτωση της BES θα πληρώσουν και οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης. Παρεμπιπτόντως, οι Πορτογάλοι φορολογούμενοι δεν θα έπρεπε να υποστούν ζημιές άμεσα. Αυτές θα πρέπει να καλυφτούν από τις εισφορές των πορτογαλικών τραπεζών.

Οσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο, οι όποιες αποτυχίες αφορούν το παλιό καθεστώς. Ελπίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα μόλις αρχίσει να επιτηρεί απευθείας τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο. Και δεν θα επιτρέπονται ευγένειες απέναντι στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης. Από τον Ιανουάριο του 2016 θα ισχύει ο νόμος που προβλέπει τη συμμετοχή τους στις ζημιές που προκύπτουν κατά τις οικονομικές διασώσεις των τραπεζών.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η BES δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ατυχές προηγούμενο. Είναι απίθανο να υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες που να ελέγχονται από οικογένειες που παράλληλα διατηρούν αδιαφανή δίκτυα από υπερδανεισμένες εταιρείες, πολύ περισσότερο να υπάρχουν εταιρείες που καταφέρνουν να παίρνουν δάνεια από την οικογενειακή τράπεζα χωρίς να τα αποκαλύπτουν στις κανονιστικές αρχές και στο ίδιο το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, όπως υπονόησε την περασμένη εβδομάδα η νέα διοίκηση της BES.

Οι επενδυτές φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι η κατάρρευση της BES δεν αποτελεί την αρχή ενός επαναλαμβανόμενου καταστροφικού κύκλου προβλημάτων στις τράπεζες και πιέσεων για τα δημόσια οικονομικά. Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, η όποια κατάρρευση τράπεζας έτεινε να οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Αντιθέτως, η αξία των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε στις 4 Αυγούστου (σ.σ. πρώτη ημέρα μετά τη διάσωση).

Αν και η δομή της BES είναι ασυνήθιστη, είναι πιθανό να υπάρξουν στο μέλλον χρεοκοπίες περισσότερο συνηθισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης. Αν συμβεί αυτό, η περίπτωση της BES αποτελεί καλό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει κανείς, παράδειγμα που μπορεί και θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή