Προσφυγή Αργεντινής στη Χάγη κατά ΗΠΑ

Προσφυγή Αργεντινής στη Χάγη κατά ΗΠΑ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Προσφυγή κατά των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέβαλε η Αργεντινή κατηγορώντας το αμερικανικό κράτος για «παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της με τις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων» στην υπόθεση του χρέους της. Το Διεθνές Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση για την προσφυγή, αλλά δεν θα προχωρήσει στη διαδικασία «μέχρις ότου αναγνωρίσει η Ουάσιγκτον τη δικαιοδοσία του». Παίρνει, έτσι, άλλη τροπή η δικαστική διαμάχη που την περασμένη εβδομάδα οδήγησε το Μπουένος Αϊρες σε μια ακόμη στάση πληρωμών. Παράλληλα, η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες επιχειρεί να στρέψει όσους ομολογιούχους της έχουν δεχτεί κούρεμα των ομολόγων της ενθαρρύνοντάς τους να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση κατά του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίεζα που έχει απαγορεύσει την αποπληρωμή των ομολόγων τους και έχει συνταχθεί με τα hedge funds.

Οι Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co, Citigroup και HSBC Holdings διαπραγματεύονται την αγορά τουλάχιστον ενός τμήματος του αργεντίνικου χρέους.

Στο μεταξύ, η σκυτάλη των προσπαθειών για ανεύρεση λύσης έχει περάσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες και πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες διαβλέπουν προοπτικές συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co, Citigroup και HSBC Holdings διαπραγματεύονται την αγορά τουλάχιστον ενός τμήματος του αργεντίνικου χρέους, ενώ στα μετόπισθεν έχουν μπει οι εγχώριες τράπεζες όπως η Banco Macro, που συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στις επαφές με τα funds NML Capital και Aurelius Capital. Το Reuters επικαλείται ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις επαφές που διαβλέπουν προοπτική συμφωνίας, αλλά τονίζουν ότι δεν έχει ακόμα διευθετηθεί το ύψος του τιμήματος για την αγορά των ομολόγων. Κατατείνουν, πάντως, στην ίδια εκτίμηση πολλοί αναλυτές όπως ο Ρέι Τζουκάρο, διαχειριστής τίτλων αναδυόμενων οικονομιών στη SW Asset Management LLC, που τονίζει ότι «η αγορά αισιοδοξεί ότι θα καταλήξουν σε κάποιου είδους ιδιωτική συμφωνία». Εχουν, πάντως, αποφύγει να τοποθετηθούν τόσο οι εκπρόσωποι των τραπεζών όσο και εκείνου του NML Capital.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα υποβάλει επίσημο αίτημα στις τράπεζες Citibank και Bank of New York Mellon να προχωρήσουν στην πληρωμή των ομολογιούχων που έχει απαγορεύσει ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή