Σε διαρκή πόλεμο οι αγορές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν κατά 0,4% τον Ιούλιο (MSCI ανεπτυγμένων αγορών). Αρκετές αγορές κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο η απότομη διόρθωση κατά τα τέλη του μήνα αναίρεσε τα σχετικά κέρδη. Οι αναδυόμενες αγορές πέτυχαν για άλλη μια φορά υπεραποδόσεις, καταγράφοντας αύξηση 3,0% (MSCI αναδυόμενων αγορών, τοπικό νόμισμα), και, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, οι μετοχές από την Κίνα σημείωσαν επίσης κατακόρυφη αύξηση.

Αντίθετα, οι μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης και οι μετοχές από την Ευρώπη δεν παρουσίασαν αξιόλογες αποδόσεις. Στον χώρο του σταθερού εισοδήματος, οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 1,1%, όμως παρά το ευνοϊκό περιβάλλον για τα ομόλογα γενικά, υπήρξαν ενδείξεις πίεσης στον τομέα των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης. Σε επίπεδο συναλλάγματος, το δολάριο συνέχισε να αυξάνεται έναντι του ευρώ.

Τον Ιούλιο ωστόσο, τη μεγαλύτερη προσοχή συγκέντρωσαν μάλλον οι πολιτικές, παρά οι χρηματοοικονομικές και οι οικονομικές εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την τραγική κατάρριψη του MH17 στην Ουκρανία και τη νέα σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι συγκρούσεις δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο λόγω του γεγονότος ότι ο φετινός Ιούλιος σηματοδότησε επίσης την 100ή επέτειο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος εκείνος κόστισε εκατομμύρια ζωές και πυροδότησε μια πολιτική και οικονομική αλλαγή τεράστιας κλίμακας: τέσσερις αυτοκρατορίες καταστράφηκαν (αντίστοιχα, η Πρωσία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Αυστροουγγαρία), προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Ρωσική Επανάσταση και οδηγώντας, άμεσα ή έμμεσα, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον Ψυχρό Πόλεμο.

Σήμερα έχει ξεσπάσει ξανά πόλεμος στην Ευρώπη και ειδικά η διαμάχη στην Ανατολική Ουκρανία αποτελεί μια σύγκρουση που εξακολουθεί να κλιμακώνεται.

Ο Τριακονταετής Πόλεμος αποτελεί έναν γενικό όρο που καλύπτει μια σειρά από συγκρούσεις στην Κεντρική Ευρώπη την περίοδο 1618-1648, με επίκεντρο τον θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, στον απόηχο της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 1517. Το Ισλάμ δεν βίωσε ποτέ μια ανάλογη Μεταρρύθμιση. Η σημερινή σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών ισλαμιστών είναι τόσο έντονη, όσο ρευστά είναι συχνά τα όρια μεταξύ θρησκευτικής και κοσμικής ζωής.

Το μοντέλο επιχειρηματικού κύκλου που υιοθετούμε μας τοποθετεί σε μια φάση που αποκαλούμε οικονομική διεύρυνση. Οι συγκεκριμένες περίοδοι χαρακτηρίζονται συνήθως από θετικές αποδόσεις κεφαλαίων με κίνδυνο και μεγαλύτερες αποδόσεις των μετοχών έναντι των ομολόγων. Συνεπώς, φέτος διατηρούμε την έμφαση στις μετοχές αντί των ομολόγων. Κατά βάση συνεχίζω να πιστεύω ότι ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να προσφέρει ένα ισχυρό πλαίσιο για χρηματοοικονομικές αποδόσεις κατά το τρέχον έτος.

Η κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για τις χρηματοοικονομικές αγορές κατά τους προσεχείς μήνες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί μια ήπια ρητορική, ωστόσο μια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμφισβήτητα θα μετακινήσει τις προσδοκίες για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα. Σήμερα τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης φαίνεται να είναι η πλέον ευάλωτη κατηγορία προϊόντων.

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις οδηγούν κυρίως σε αυξημένη αβεβαιότητα και περιοδική μεταβλητότητα. Η πτώση των τιμών πετρελαίου τον Ιούλιο, ωστόσο, τονίζει ότι οι απορρέουσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν ήπιες.

* Επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank Private Bank Δανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή