Μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση επωάζεται σε 7+1 ανοιχτές πληγές

Μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση επωάζεται σε 7+1 ανοιχτές πληγές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία θεωρεί ιδιαιτέρως πιθανή για το επόμενο έτος ο Αρτούρο Μπρις, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο οικονομικό πανεπιστήμιο IMD και διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (Word Competitiveness Center). Η εκτίμησή του βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία, που κατατείνουν σε μια νέα παγκόσμια κρίση τον Απρίλιο του 2015. Εντοπίζει οκτώ βασικές αιτίες ανησυχίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτήν την κρίση:

1. Μια «φούσκα» χρηματιστηρίων. Το περασμένο έτος τα χρηματιστήρια είχαν εξωπραγματικά καλές αποδόσεις και κάποια στιγμή η κατάσταση μπορεί να σκάσει. Το 2014 οι αναλυτές απογοητεύθηκαν το πρώτο τρίμηνο επειδή τα κέρδη δεν ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς. Αυτό σημαίνει πως αν η αγορά στραφεί σε ένα πιο συνετό επίπεδο ως προς τα κέρδη, θα ακολουθήσει πτώση των τιμών των μετοχών της τάξεως του 30% με 35%.

2. Ο τραπεζικός τομέας της Κίνας. Θα μπορούσε να προκληθεί σοβαρότατη κρίση από την επέκταση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας, ενός συστήματος αποτελούμενου από δάνεια κυρίως προς κρατικούς οργανισμούς των οποίων η επίδοση δεν καταγράφεται προσεκτικά, ενώ δεν είναι ούτε ανοικτοί στον ανταγωνισμό. Αν αυτό το σύστημα καταρρεύσει θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

3. Ενεργειακή κρίση. Ως η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα παραγωγός φυσικού αερίου, οι ΗΠΑ μπορούν να προκαλέσουν ενεργειακή κρίση. Αν αρχίσουν να εξάγουν στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να απειληθεί η Ρωσία και θα προκαλέσει γεωπολιτική καταιγίδα. Οι ΗΠΑ θα έχουν τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας και θα επεκτείνουν την επιρροή τους σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ινδία και η Ιαπωνία.

4. Μια άλλη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων. Υπάρχει κίνδυνος «φούσκας» ακινήτων σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Γερμανία. Οι τιμές κινούνται ανοδικά καθώς υπάρχει τεράστια προσφορά πίστωσης, και οι αγοραστές δέχονται να καταβάλουν μεγαλύτερα τιμήματα χωρίς να συνειδητοποιούν πως αυτά δεν αντιστοιχούν στις θεμελιώδεις αξίες των ακινήτων τους.

5. Κρίση πτωχεύσεων και υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης: το «ΒΒΒ ως νέα ΑΑ». Οι εταιρείες έχουν υπερβολικά πολλά χρέη και το συνηθέστερο είναι να έχουν μια βαθμολογία τριών Β. Στις ΗΠΑ μόνον τρεις εταιρείες έχουν απομείνει με βαθμολογία τριών Α: οι ExxonMobil, Microsoft και Johnson & Johnson. Αν οι βαθμολογίες των εταιρειών αποτελούν πράγματι ένδειξη για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, τότε θα υπάρξουν χρεοκοπίες σε όλο το φάσμα. Αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά 2% θα εξαφανιστεί ο μισός επιχειρηματικός κόσμος.

6. Πόλεμος και συγκρούσεις. Σχεδόν παντού, εκτός από ορισμένα τμήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, εντείνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Γεγονότα όπως η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση των αγορών ακόμη και αν δεν υπάρξει πόλεμος.

7. Αυξανόμενη φτώχεια. Συνολικά έχει αυξηθεί η φτώχεια στον κόσμο και είναι λογικό να περιμένουν κοινωνικές συγκρούσεις οπουδήποτε οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Η εκστρατεία κατά της εισοδηματικής ανισότητας μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω την καινοτομία και την ανάπτυξη, περιορίζοντας τα οφέλη από την καινοτομία και θέτοντας την οικονομία σε κίνδυνο.

8. Ρευστότητα και υπερ-πληθωρισμός. Το πλεόνασμα ρευστότητας που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και όμιλοι θα μπορούσε τελικά να βλάψει την οικονομία. Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει χρήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυτά τα επανατοποθετούν στα ταμεία της δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Σήμερα η Google έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα πλειοψηφικό πακέτο της Ιρλανδίας και η Microsoft να εξαγοράσει πάνω από το 50% της Σιγκαπούρης, κάτι που θα ήταν ανήθικο. Οπως τονίζει ο κ. Μπρις, «ενώ πολλές οικονομίες φαίνεται να ανακάμπτουν από την κρίση του 2008, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Συχνά δεν διδασκόμαστε από την ιστορία και δεν δρούμε όταν αντιμετωπίζουμε μια επικείμενη κρίση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή