Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την τάση αποφυγής ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές

Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την τάση αποφυγής ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή επανήλθαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την εβδομάδα που διανύσαμε. Η Ρωσία ανακοίνωσε εμπάργκο ενός έτους στις εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, Ε.Ε., Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία ως απάντηση στις πρόσφατες νέες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ και θεσμοθετήθηκαν από την Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μόσχα ενίσχυσε τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ εξετάζει, επιπλέον, την πιθανότητα απαγόρευσης της διέλευσης αεροσκαφών από τον ρωσικό εναέριο χώρο αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε «στοχευμένες» αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών μαχητών στο Β. Ιράκ –εφόσον κριθεί αναγκαίο– προκειμένου να αποτραπεί μια «πιθανή πράξη γενοκτονίας». Ανησυχίες σχετικά με την πορεία του τραπεζικού τομέα της Πορτογαλίας στον απόηχο της διάσωσης της Banco Espirito Santo καθώς και τα ασθενή οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη ενέτειναν, περαιτέρω, τις πτωτικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ. Χαρακτηριστικά, η οικονομία της Ιταλίας επέστρεψε σε ύφεση το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ απροσδόκητη μηνιαία υποχώρηση κατέγραψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες και χαμηλότερη των εκτιμήσεων μηνιαία αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο στη Γερμανία, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. Τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά τη λήξη της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική, την Πέμπτη, επηρέασαν, επίσης, αρνητικά το ευρώ, το οποίο παρέμεινε στις αγορές της Ευρώπης, την Παρασκευή, κοντά σε χαμηλό 9 μηνών, 1.3333, έναντι του δολαρίου που βρέθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η κρίση στην Ουκρανία απειλεί την «αδύναμη, εύθραυστη και άνιση» οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, ενώ επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης αντισυμβατικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.

Επιπροσθέτως, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στα ιστορικά χαμηλά 0,15%, 0,40% και -0,10% αντιστοίχως, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς. Η χειροτέρευση του επενδυτικού κλίματος ευνόησε τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, καθώς και νομίσματα όπως το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο, που θεωρούνται κλασικά επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή