Επιστροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Επιστροφή στα επενδυτικά καταφύγια

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω των ισχυρότατων κραδασμών στις αγορές μετοχών, στον αντίποδα βρίσκονταν τα ασφαλή καταφύγια που προσέλκυαν τους επενδυτές όπως συνήθως σε περιόδους πολέμου και κρίσης. Ανάμεσά τους το σημαντικότερο ασφαλές καταφύγιο, ο χρυσός, σημείωσε υψηλό τριών εβδομάδων και ενισχύθηκε κατά 0,9%, φτάνοντας κάποια στιγμή στα 1.324,30 δολάρια η ουγγιά, για να υποχωρήσει αργότερα σε επίπεδα γύρω στα 1,313 δολάρια η ουγγιά. Την πορεία του ακολουθούσε και ο άργυρος, που σημείωνε άνοδο 0,6% στα 20,1 δολάρια η ουγγιά. Η προοπτική, όμως, νέου πλήγματος στην παγκόσμια οικονομία από τα διευρυνόμενα μέτωπα οδηγούσε σε πτώση τα βιομηχανικά μέταλλα, με τον ψευδάργυρο να καταγράφει πτώση 1,9%, το αλουμίνιο πτώση 1% και τον χαλκό 0,5%.

Η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια έσπρωξε το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του ασφαλούς ιαπωνικού νομίσματος στα 101,68 γεν, ενώ ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων υποχώρησε κατά 0,1%. Παρέμεινε, πάντως, μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα από τα υψηλά δεκαμήνου που σημείωσε μέσα στην εβδομάδα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν, επίσης, και τα δεκαετή ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούσαν χθες περαιτέρω κατά τρεις μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 1,04%. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν, άλλωστε, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου, καθώς επικράτησε εκ νέου τόσο μεγάλη ανησυχία στις αγορές, ώστε οι επενδυτές είναι και πάλι πρόθυμοι να καταβάλουν ουσιαστικά φύλακτρα στο Βερολίνο για να δέχεται τα μετρητά τους υπό τη μορφή δανεισμού. Παρεμφερής ήταν η συμπεριφορά των επενδυτών και προς το χρέος του αμερικανικού κράτους, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου να υποχωρούν κατά έξι μ.β. στο 2,36% καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων σχεδόν 14 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή