«Καμπανάκι» για όλη την Ευρώπη η επιστροφή της Ιταλίας στην ύφεση

«Καμπανάκι» για όλη την Ευρώπη η επιστροφή της Ιταλίας στην ύφεση

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι η ιταλική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, το β΄ τρίμηνο, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο αναδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Ενδεχομένως, δε, να σηματοδοτεί και το τέλος του μήνα του μέλιτος του κ. Ρέντσι με Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες.

Με αρνητική ανάπτυξη 0,1% το α΄ τρίμηνο και 0,2% το β΄ τρίμηνο, η ιταλική οικονομία επέστρεψε και επισήμως στην ύφεση ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ανάκαμψη συνολικά της οικονομίας της Ευρωζώνης, τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που προέρχονται από την αντιπαράθεση Ε.Ε. – Ρωσίας.

Ταξίδι χωρίς επιστροφή

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος και την επιθυμία να αντικρίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, χωρίς αβεβαιότητα, χωρίς φόβο… Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων έχει ξεκινήσει. Ενα ταξίδι δίχως επιστροφή έχει ξεκινήσει», είπε την Τετάρτη ο κ. Ρέντσι στους Ιταλούς βουλευτές, προσπαθώντας να τους αναπτερώσει το ηθικό τη στιγμή που η κυβέρνηση δεχόταν ομοβροντία επικριτικών σχολίων από την αντιπολίτευση. Την κριτική από την αντιπολίτευση μάλλον την περίμενε ο κ. Ρέντσι, αυτό όμως που δεν περίμενε ήταν η κριτική από τον Ιταλό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την Πέμπτη, ο κ. Ντράγκι είπε ουσιαστικά ότι ο μόνος που φταίει για την τρίτη ύφεση της ιταλικής οικονομίας είναι οι ίδιοι οι Ιταλοί, που δεν προωθούν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ιταλική οικονομία και μαζί με αυτήν να επιστρέψουν και οι επενδύσεις. «Η γενικότερη αβεβαιότητα που οφείλεται στην έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αποθαρρύνει τις επενδύσεις», τόνισε ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος ειδικότερα στο χαμηλό επίπεδο των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ιταλία. «Λέω συνέχεια το ίδιο πράγμα, εννοώ τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων, στον ανταγωνισμό, στη Δικαιοσύνη και ούτω καθ’ εξής», συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Τα ασυνήθιστα επικριτικά σχόλια του κ. Ντράγκι φανερώνουν ότι η περίοδος χάριτος που έλαβε ο κ. Ρέντσι από τους ομολόγους του ώστε να εφαρμόσει ευρύ πρόγραμμα πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ν’ ανακόψει την πτωτική πορεία της ιταλικής οικονομίας μάλλον φτάνει στο τέλος της. Δικαιολογημένα ίσως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, δήλωσε την Πέμπτη ότι «είναι λάθος και παραπλανητικό» να κρίνει κανείς την κυβέρνηση Ρέντσι, που αναδείχτηκε στην εξουσία μόλις τον Φεβρουάριο, από τις επιδόσεις της σε δύο τρίμηνα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ιταλική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 0,3% το α΄ εξάμηνο του 2014 τη στιγμή που ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί στην πρόβλεψη ότι το σύνολο του 2014 η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% του ΑΕΠ, πρόβλεψη που πλέον μοιάζει ουτοπική. Ο κ. Παντοάν διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό που να περιλαμβάνει διορθωτικά μέτρα ώστε στο τέλος του χρόνου η Ιταλία να μην έχει παραβιάσει το όριο του 3% για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ωστόσο αναμένεται να δεχτεί σημαντική πίεση από τις Βρυξέλλες για πρόσθετες περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2015. Η ρητορική του κ. Ρέντσι περί της ανάγκης να γίνουν μεταρρυθμίσεις και η ευρεία νίκη του στις ευρωεκλογές τον έχουν μετατρέψει στο νέο πολιτικό αστέρι της Ευρωζώνης.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Ρέντσι για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας θεωρούνται ευρέως ανεπαρκή, ενώ απογοήτευση έχει προκαλέσει η μετάθεση των όποιων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας το νωρίτερο το 2015. Κατά ορισμένους επικριτές ο κ. Ρέντσι εστιάζει μάλλον σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις όπως η κατάργηση της Γερουσίας και η αλλαγή του εκλογικού νόμου παρά σε μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις δαπάνες του ιταλικού Δημοσίου και θα οδηγήσουν σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ρωσία, ο νέος «πονοκέφαλος» της ΕΚΤ

Παράλληλα ενισχύονται δύο άλλες απειλές για την οικονομία της Ευρωζώνης: η πρώτη αφορά τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τ’ αντίποινα στα οποία προχωράει η Μόσχα. Η δεύτερη απειλή προέρχεται από τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο, πιθανότητα που ενισχύεται από την ύφεση της ιταλικής οικονομίας και από τα όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία το β΄ τρίμηνο. Την Πέμπτη ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε σε «αυξημένους» γεωπολιτικούς κινδύνους που προέρχονται από τη Ρωσία, αν και παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ακριβώς η επίπτωσή τους στην οικονομία. Η δε JPMorgan προέβλεψε την Πέμπτη ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί στις 14 Αυγούστου θα σημάνει τη συρρίκνωση ολόκληρης της Ευρωζώνης σε μια περίοδο που ακόμη δεν είχαν εκδηλωθεί οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχόμενη ακραία κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αρχίσει να τυπώνει νέο χρήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή