«Η Σιγκαπούρη δεν ξεπλένει μαύρο χρήμα»

«Η Σιγκαπούρη δεν ξεπλένει μαύρο χρήμα»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να τεκμηριώνουν τη φημολογία ότι μεταφέρονται από την Ευρώπη προς την Ασία κεφάλαια που φοροδιαφεύγουν ή που ξεπλένουν χρήμα. Αυτό υποστηρίζουν οι αρμόδιες αρχές της Σιγκαπούρης, χρηματοπιστωτικού κέντρου που συγκαταλέγεται μεταξύ των φορολογικών παραδείσων, καθώς τονίζουν πως τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times παραθέτει τη σχετική διάψευση από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και διευθύνοντα σύμβουλο της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης, Ραβί Μενόν, που υπογραμμίζει πως η πόλη της Σιγκαπούρης «δεν είναι ο κατάλληλος προορισμός» για όποιον ενδιαφέρεται να κρύψει κεφάλαια και τονίζει πως παραμένει σχετικά σταθερό το μερίδιο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που βρίσκονται στη Σιγκαπούρη. Ο κ. Μενόν υπογραμμίζει ειδικότερα πως οι Αρχές της Σιγκαπούρης λαμβάνουν τα μέτρα τους και εξασφαλίζουν την πλήρη πιστοποίηση των στοιχείων ενός λογαριασμού «όταν αυτός κλείνει στην Ευρώπη και ανοίγει στη Σιγκαπούρη μέσω της ίδιας τράπεζας».

Οπως ο ίδιος υπογραμμίζει, τα σχόλιά του στοχεύουν στις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευτάια χρόνια πως μετά την επιβολή αυστηρότερων κανόνων κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επωφελούνται χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως αυτά της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ. Σε ό,τι αφορά, βέβαια, ειδικότερα την Ελβετία, είναι πλέον γνωστό πως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση δέχθηκε επίμονες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να συνεργασθούν οι τράπεζές της με τις αμερικανικές Αρχές. Παράλληλα, όμως, η Σιγκαπούρη τα δύο τελευταία χρόνια έχει επιβάλει αυστηρότερους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής, καθιστώντας σαφές πως δεν θα επιδείξει ανοχή σε εισροές παράνομων κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο αυτό η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης έχει προτείνει σειρά μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος τα οποία καλούνται να σχολιάσουν μέσα στην εβδομάδα οι τράπεζες. Οι κανόνες αυτοί αφορούν τον έλεγχο των πελατών τους και των «συνδεδεμένων πλευρών», ενώ θεσπίζουν πιο αυστηρές διαδικασίες για την αποκάλυψη των δικαιούχων εμβασμάτων άνω των 1.200 δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή